Skocz do zawartości

E90 LCI 318i po przekładce kręci ale nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam kolejny problem ze swoją bmw. Mianowicie po przekładce auto nie odpala. Zaznaczam że przy przekładce nie ciąłem w żaden sposób instalacji (oprócz dołożenia z mojej instalacji alarmu, bo kupiona wiązka nie miała. Instalacja alarmu została przełożona według oficjalnego schematu montażu bmw). Instalacje przełożyłem z samochodu o takim samym silniku z tego samego roku. Różnica polegała tylko na tym ze była od wersji 320i.

Próbowałem połączyć się inpą. I udało mi się oprócz sterownika silnika. Przy próbie łączenia z dme wyskakuje błąd sys-0010. Zczytałem błędy z pozostałych modułów. Błędy zamieszczam poniżej. Sprawdziłem zasilanie i masy na komputerze (msd 80). Trzy "grube" kable zasilające i trzy masy. Napięcie jest. Sprawdziłem też napięcie przy komunikacji na pinie 1, też jest. Tutaj schemat tych pinów. Z tym że te schematem pinów jest nie do końca poprawny, tam gdzie jest zaznaczona masa jest zasilanie dodatnie, w rozpisce pinów już jest dobrze podane. Schemat https://wiki.obdtuning.de/images/8/8d/BMW_MSD8x.jpg

Piny 1,2,3 to są plusy, 4,5,6 masa. Pin 1 w wtyczce oznaczonej X03 to chyba pin na "wake up" - u mnie jest tam napięcie.

Nie wiem co już sprawdzić dalej. Proszę o pomoc.

DSC

D354 - No message (torque1), receiver DSC, transmitter DME

D355 - No message (torque2), receiver DSC, transmitter DME

D356 - No message (torque3), receiver DSC, transmitter DME

KOMBI - instrumental cluster

A3AF - K-Can Bus off

A3AD - CAN ID 1D0 error: Engine data

A3AE - CAN ID 0AA error: Idle engine speed

A560 - INSTR.CL.: Message(display, shift indicator, 2F3), from DME, DDE PT-CAN, MUE 3 07

A562 - CANSYS: INSTR.CL.: Message(status MSA,308)

JB

9C5E - to jest chyba błąd klimy

Opublikowano
  • Autor
Temat nie aktualny, udało mi się juz zapalić samochód.
Opublikowano
  • Autor
Mój "pomocnik" źle włożył jedną wtyczkę w gniazdo zbiorcze do ecu, przez co piny nie wchodziły w gniazda (wtyczka znajdował się nad nimi). Przy złożonej w całość wtyczce zbiorczej nie było tego za bardzo widać.