Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy istnieje może tabela, na której można by sprawdzić ile obrotów przy danej prędkości ma konkretny silnik z konkretną skrzynią?

Np. chcę sprawdzić ile obrotów na 5 biegu przy 140km/h ma dajmy na to 330i z manualną skrzynią 6-biegową. Albo ile obrotów na 4 biegu przy 80km/h ma 320d.

Przyczyną założenia tego wątku jest twierdzenie jednego gościa, który uważa, że jego 328i w automacie jadąc z prędkością 180km/h ma 3,5 tys obrotów. Rzeczywiście ten silnik + automat osiąga taki wynik? Bo u mnie w 325ci w manualu 3,5 tys. obrotów to ja mam przy 130km/h :mrgreen:

Zresztą, tabela dla mojego 325ci (manual, 5 biegów) wygląda tak:

12WfkOU.jpg

Edytowane przez artur03061982
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyczyną założenia tego wątku jest twierdzenie jednego gościa, który uważa, że jego 328i w automacie jadąc z prędkością 180km/h ma 3,5 tys obrotów. Rzeczywiście ten silnik + automat osiąga taki wynik?

Nie obiecuję, że jutro, ale sprawdzę ile jest przy 180km/h w takiej konfiguracji albo może rozsądniej ile jest przy 3500rpm na 5 biegu :wink: pamiętaj, że może mieć zmieniony dyferencjał na dłuższy.

Wartości prędkości rozumiem, że podałeś z licznika? Dokładniej by było jakbyś odczytywał wartości z testu 7.3. Trzeba też pamiętać o przewidzianym przez producenta rozmiarze opon.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Już nie pamiętam czy to brałem z testu czy "na oko" z licznika. Coś mi się kojarzy, że kiedyś sprawdzałem zależności prędkości i obrotów na jakiejś zagranicznej stronie, więc może nawet stamtąd to wziąłem.
Opublikowano

przy 180 z automatem na pewno nie ma 3.5tys obrotów :) może mieć zmieniony dyfer od diesla może.

masz automat 328

przy 180 - około 5tys obrotów :)

ten kończy jechać przy 170 ale widac o co kaman :)

szukam
Opublikowano

Ok już mam. Przy czym to dane czysto teoretyczne, "papierowe". Przy 5500 obr. powinien się włączyć ogranicznik prędkości. Mam jednak duże wątpliwości czy np. 323i osiągnie w ogóle te 250km/h.

Wyliczenie dla opony 225/45/17.

vaSFtqV.jpg

Opublikowano
Czy istnieje może tabela, na której można by sprawdzić ile obrotów przy danej prędkości ma konkretny silnik z konkretną skrzynią?

Nie trzeba żadnej tabeli. Można stworzyć sobie arkusz w EXCELU i wszystko ładnie się wyliczy. Dane wejściowe to prędkość obrotowa silnika, rozmiar kół, przełożenia skrzyni biegów i przełożenie dyfra.

Przełożenia skrzyni 6b w 330i to: I - 4,23, II - 2,53. III - 1,67, IV - 1,23, V - 1 i VI - 0,83.

Dla skrzyni 5b w benzynie jest chyba to samo, oczywiście bez szóstego biegu.

Np. dla 330i przy 6500rpm na szóstym biegu, standardowym dyfrze (2,93) i kołach 225/45R17 wychodzi prędkość prawie 320km/h.

Oczywiście takiej prędkości nie osiągniemy bo mamy ogranicznik na 250km/h. Pytanie do ilu można by rozkulać zdrowe 330i bez ogranicznika.

Opublikowano

Wiadomo, 320 nie poleci. Pytanie tylko czy będzie to 260, czy może 270.

Czysta ciekawość, nic więcej.