Skocz do zawartości

E61 LCI - Dziwne zachowanie asystenta świateł długich.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem jestem posiadaczem BMW 523i Lci, wyposażonego w światła bixenonowe z asystentem świateł drogowych, oraz funkcja doświetlania zakrętów.

Wczoraj podczas szybkiego pokonywania łuku drogi, w chwili kiedy dodawałem gazu włączały mi sie światła drogowe. Pokrętło swiateł było co prawda ustawione na funkcji automatycznej, ale asystent świateł nie był aktywowany z dźwigni ( chodzi o kontrolkę na wyswietlaczu), a sam łuk był oświetlony lampami ulicznymi ( zjazd z autostrady). Dodam, że nastepnego przejazdu dokonałem z wyłączoną w idrive funkcją ,,high beam assist" i swiatł drogowe sie nie zapaliły. W książce nie ma nic na temat takiego zachowania sie swiateł, stąd moje pytanie. Orientuje się może ktoś, czy jest to jakaś funkcja związana z bezpieczeństwem w czasie jazdy, czy może wystepuje jakies zwarcie na taśmie ?

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Nie zauważyłem u siebie takiego zachowania asystenta. Musisz to bardziej przetestować aby wykryć usterkę, trzeba sprawdzić czy w kompie nie ma jakiś błędów. Jeśli nie machnąłeś przypadkiem w dźwignię i nie wywołałeś tego sam to rzeczywiście dziwne.
Opublikowano
Tez mam wlaczonego w idrive asystenta swiatel drogowych i nigdy mi sie samoczynnie nie wlaczyly dlugie swiatla. Pokretlo od swiatel mam na auto
Opublikowano
U mnie tez samoczynnie się nie włącza
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że nieświadomie mogłem jednak aktywować asystenta. Ikonka jest mała, ja słabo widzę, więc jest to całkiem prawdopodobne. Tym bardziej, że wczoraj poczytałem instrukcję i wiem już, jak łatwo jest włączyć tę funkcję. Dzisiaj, jadąc do pracy ustawiłem sobie światła na asystencie i zachowywały się podobnie jak w sobotę. Tak więc, wydaje mi się, że zagrała tutaj moja niewiedza.

Jest to mój pierwszy w życiu kontakt z marką, więc chyba muszę się przestawić.