Skocz do zawartości

wymiana uszczelek w pomie vacum e46 silnik n42

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pasjonatow a wiec wiem ze wymiana uszczelek do latwych nie nalezy uszczelki juz zakupilem orginalne mala i duza lecz moje pytanie jest takie :

Po jakim czasie moge odpalic auto gdy wymienie juz uszczelke?

Czym najlepiej wyczyscic taka vacum pomoe w srodku wiem ze nie mozna ruszyc tego jezyczka poniewaz pozniej jest problem z wlozeniem jej

I czy uszczelki mam nasmarowac olejem przez zalozeniem?

Opublikowano
Powiedziałbym, że wymiana jest banalnie prosta gdyby... nie tragiczny dostęp. Najlepiej sprawdza się małych rozmiarów "grzechotka" z małą nasadką. Co do samej wymiany to nie widzę potrzeby używania nic innego niż sucha szmata do wytarcia miejsc styku uszczelki z korpusem czy pokrywką pompy. Nie ma potrzeby smarowania uszczelek olejem. Jak się domyślam duży oring masz o okrągłym przekroju bo taki zazwyczaj wystepuje zamiennik. Oryginał jest jakby o bardziej kwadratowym przekroju i uważam, że lepiej się sprawdza. U mnie niestety nie jest idealnie po wymianie i nadal lekko puszcza spod pokrywy. Żałuję, że nie użyłem dodatkowo silikonu albo innego oringu. Tylko, że problem bo duży nie jest dostepny w oryginale.
Opublikowano
To co kupiłeś to nie oryginał. Ja już parę razy dobierałem się do pompy. U mnie jak ciekło, myślałem że spod dekla, kupiłem zestaw, wymieniłem, cieknie. Rozebrałem to cudo i w oryginale w uszczelce jest taki jakby rowek, dałem tam silikon, skręciłem cieknie. Dokładna diagnoza wykazała że to nie ciekło spod dekla, a spod oringa na styku pompy z silnikiem. Juz poszły w sumie 3 oryginalne oringi, dałem nawet silikon Dirco i jeszcze tam gdzieś delikatnie olej się wydostaje. Odpuściłem temat :D
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)
Opublikowano

Też ten zestaw oglądałem ale wiadomo człowiek chce przyoszczędzić wychodząc z założenia, że to zwykła gumka a jednak nie to samo. Napisz bo sam jestem ciekaw i pewnie wymienię na oryginał bo już mnie drażni to kapanie oleju.

Opublikowano
jeżeli numery uszczelek się zgadzają to oryginały, nie martwić się na zaś. A na pewno leci spod dekla pompy? Może jak u mnie daje spod oringa, a wygląda jakby dawało spod dekla. Zapodam filmik
akcja od 9 minuty, może jeszcze podciekać spod tego gówienka. Tylko aby to zrobić trzeba zdjąć osłonę zaworów.
"Wszystko dobre jak się nie psuje" :)