Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, e90 320d 2006r raz odpala a raz nie. Problem pojawił się jakiś czas temu gdy bylem za granicą, kilka razy zdarzyło się ze po wciśnięciu przycisku start rozrusznik obrócił pół obrotu i stawał, przy kolejnej próbie samochód odpalał normalnie. Zrobiłem trase 1400km i problem minął, przez prawie dwa miesiące auto paliło bez zarzutu, lecz 2 tygodnie temu problem wrócił. Samochód nie chciał odpalać za pierwszym razem po wciśnięciu przycisku, czasem dopiero za 7-8 razem odpalił. Sprawdzałem akumulator, jest w bardzo dobrym stanie, trzyma parametry. Podejrzenia padły na rozrusznik, oddałem go do regeneracji, zamontowalem z powrotem i nic, nadal to samo, auto pali po kilkukrotnym wciśnięciu przycisku. Komputer podpięty pod obd pokazal blad immobilisera, zostal on wykasowany a problem z odpalaniem pozostał.

Problem znikł przy próbie odpalenia na drugim, zapasowym kluczyku, ale tylko na tydzień. Wczoraj problem powrócił, bez różnicy na ktorym kluczyku, auto raz pali od strzala a raz po kilku wciśnięciach guzika start. Dzieje się tak i na zimnym i na ciepłym silniku, choć mam wrażenie ze gorzej odpala po nocy, jednak nie ma na to reguły.

Dołączam filmik:

Czym może być to spowodowane? Myślę ze moze być to wina kluczyka/baterii w kluczyku/kluczykach która sie rozładowuje lub nie jest ładowana gdy kluczyk jest w stacyjce bo tak jak wspomnialem przy używaniu zapasowego klucza przez tydzien auto paliło idealnie aż do wczoraj.

Nie mam komfortowego dostępu, musze włożyć kluczyk do stacyjki żeby odpalić.

Proszę o pomoc i rady gdzie szukać przyczyny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może brak tzw masy? często w tych modelach koroduje miedziany przewód przenoszący minus na silnik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, sprawdź masę, jest to dobrze opisane na forum.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam. Nie mogę założyć nowego tematu wiec podepnę się pod ten sorry.

Mam e90 2.0d i pojawił się problem z odpalaniem a stało mi się to już dwa razy. Silnik kręci ale nie chce załapać kręcę kilka razy i za którymś razem załapie i chodzi. Kod błędu to 44A0 coś od wtrysków ?? Zauważyłem ze po tej usterce jak auto już zapali ma lepszego kopa nie wiem może mi się wydaje.

Proszę o pomoc :cry: dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź wtyczki/wiązki wtryskiwaczy, zajrzyj czy sterownik silnika nie jest zalany a na deser sprawdź korekcje np. w inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Sterownik jest suchy ani kropli wody. Sprawdziłem wczoraj czy w zbiorniku nie ma wody, nie ma śladu po wodzie

Sprawdzę kostki dziś i wiązkę.

Czy wymienić filtr paliwa bo nie wiem czy był kiedyś wymieniany i zalać środek do czyszczenia wtrysków ????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy wymienić filtr paliwa bo nie wiem czy był kiedyś wymieniany i zalać środek do czyszczenia wtrysków ????

Na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże? Wątpię.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Czy mógłby ktoś podrzucić link do tematu o tej masie przy silniku bo nie mogę tego znaleźć.

Daj sobie spokój z tą masą bo to na pewno nie to. Miałem kiedyś z nią problem to po naciśnięciu start rozrusznik ani drgnął i zaraz wywalało błąd na kompie. Moim zdaniem coś przerywa pracę rozrusznika. Dlaczego koledze w poście poprzednim kręci mimo, że nie pali? Nie znam dokładnie zasady tego systemu rozruchu ale rozrusznik musi jakoś wiedzieć kiedy przestać kręcić i tu bym szukał przyczyny.

Opublikowano

Temat najprawdopodobniej został ogarnięty.

Przyczyną był przetarty przewód elektryczny na 4tym cylindrze który dotykał do metalowego przewodu paliaw i robił zwarcie. Auto palu i jedzie jak by lepiej.

Dzięki za pomoc. :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlatego warto zawsze najpierw dobrze obejrzeć silnik po zdjęciu osłony :cool2:

Sprawdź wtyczki/wiązki wtryskiwaczy, zajrzyj czy sterownik silnika nie jest zalany a na deser sprawdź korekcje np. w inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepne sie pod temat, choc moj problem rozrusznik

W przeciagu 2 ostatnich lat zdarzylo mi sie moze z 2 razy, ze podczas odpalania rozrusznik zakrecil, potem jakby sie przydlawil i znowu zakercil i dopiero auto odpalilo.

Teraz sprawa sie pogarsza, bo ostatnio w ciagu 2 tygodni przytrafilo sie dwa razy i dodatkowo po zakreceniu rozrusznik sie przycial poczym raz cos niezle w nim walnelo. Po tej akcji odpalil i znow chodzi poprawnie.

Pytanie czy rozrusznik mowi pa pa ?

Trzeb sciagac kolektor dolotowy do wymiany ? Polecacie regeneracje czy zakup nowego ? (W rodzinie mialem przykre doswiedczenia z regeneracja -- 2 nieudane i w koncu nowy rozrusznik i koszty w sumie duze wyzsze)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie trzeba ściągać kolektora, ja oddałbym do regeneracji, ale masz złe doświadczenia w tej kwestii, wszystko zależy od zakładu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL