Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W poprzedni weekend bilem rekordy ekonomicznej jazdy na trasie Augustow-Warszawa. 90 km/h i zadnego gwatownego wyprzedzania czy kick-down'u, pusto w Wyszkowie, wylaczona klimatyzacja. 95Pb. Wedlug wskazania BC udalo mi sie splalic 7,6L/100. Moze przeliteruje siedem przecinek szesc bo to swietny wynik i bardzo mnie raduje. Przeczytalem jednak w kilku postach, ze BC moze przeklamywac i stad np mozliwosc jego kalibracji np do rozmiaru opon. Pytanie - czy jest to wiarygodny odczyt przy zalozeniu, ze jade na standardowym, jak mi sie wydaje, dla 730i/94 rozmiarze opon 215/65/16? Jakie (%) sa mozliwe odchylenia?
Opublikowano

ja mam 730i z 94 ( e32 ) - czyli taki sam silnik jak u ciebie 0 wczesniej mialem automat i na trasie krakow czestochowa - spalila mi ok 8 litro - stala praedkosc , nie szalalem zbytnio i jechalem 80-140 km/k . 8 litrow to moje obliczenie ( dosc dokladne z paliwa w baku a nie bc - wtedy jeszcze nie mialem bc ...)

wiec mysle ze taki wynik jest mozliwy - moze byc ewentualnie troszke zanizony - ale to ciezko powiedziec...

teraz mam u siebie obc - i musze powiedziec ze na trasie w miare dokladnie wylicza spalanie - w miescie srednio - poniewaz jak sie stoi na swiatlach to obc nie liczy wtedy wypalonego paliwa do sredniego saplania...

Opublikowano
ja wam chlopaki proponuje zalac auto pod korek sprawdzic dokaldnie jakis pkt odniesienia na tyle ile sie da i przejechac dany odcinek -zalac ponowanie do tego samego pktu i policzyc.bo takie wskazania to o kant pupy mozna rozbic:)
Opublikowano
ja wam chlopaki proponuje zalac auto pod korek sprawdzic dokaldnie jakis pkt odniesienia na tyle ile sie da i przejechac dany odcinek -zalac ponowanie do tego samego pktu i policzyc.bo takie wskazania to o kant pupy mozna rozbic:)
Opublikowano

oskwil

masz automat?

jak szybko jechales na odcinku testowym? ile to bylo km?

kiedy zresetowales kompa

mi wyszlo tez cos kolo tego z tym ze na 3.5v8

ale musze powtorzyc jeszcze raz pomiar, bo auto mialo wymieniony filtr oparow i pare przewodow jakis bo wytwarzalo sie w baku cisnienie tak ze syczalo po odkreceniu korka i moze to mialo wplyw na tak extremalnie niskie spalanie :)

na razie testuje spalanie w miescie :)

a zeby spalic naprawde malo, nie wolno przekraczac 100km /h

zadnych kickdownow, redukcji, zadnego ostrego gazu

najlepiej 80-90 non stop :) wtedy auto spali najmniej

teraz mam u siebie obc - i musze powiedziec ze na trasie w miare dokladnie wylicza spalanie - w miescie srednio - poniewaz jak sie stoi na swiatlach to obc nie liczy wtedy wypalonego paliwa do sredniego saplania...

a to ciekawe, bo pamietam ze jak mialem e34 to liczylo, jak stalem po resecie kompa to spalanie roslo

w e38 tak samo rosnie jak stoje na swiatlach

oczywiscie trzeba kompa zresetowac dosyc wczesnie

zeby to zobaczyc, bo po przejechaniu duzej ilosc km po resecie to postoj jest zbyt krotkotrwaly zeby zmienic srednia :)

istotne tez jest na jakim paliwie jedziemy, czym lepsze tym mniejsze spalanie

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

robie tak - staje na swiatlach - resetuje kompa - pokazuja sie kreseczki na wyswietlaczu - az do momentu kiedy rusze - gdy rusze bc dopiero zaczyna pokazywac srednie spalanie ...

dodam ze obc ma taki sam numer jak oryginalnie montowane w moim modelu - wiec dziala napewno ok

Opublikowano

Tak automat. 270km w jedna strone. Spalanie w miescie mi troche dokucza (albo nie umiem albo "sie nie da" zejsc ponizej 13l) stad wlacze o maksymalnie oszczednosci na trasach. Staram sie jezdzic wieczorem (unikac korkow), bez klimatyzacji, ok 100 km/h (wyraznie zwalniam w miastach), zadnych kickdownow, przygazowuje z gorki/wdrapuje sie wolniej pod gorke, aktywnie caly czas mysle o spalaniu itp :D . Na razie to wysilek ale jak mi wejdzie w krew to bede czerpal z tego przyjemnosc.

Ciekawy bylem jakiego rzedu moga byc przeklamania BC, zebym sie za bardzo nie cieszyl. Z tych kilku postow wnioskuje, ze nie powinny byc duze.

Zgadzam sie, ze najlepsza metoda to oczywiscie pod korek, ale to 1) spore zamrozenie gotowki, 2) oznacza nieekonomiczne wozenie sporego "ciala" w bagazniku.

Opublikowano

co do miasta - wszystko zalezy jakie miasto - wiadomo ze jak stanie w korku i bedziesz ciagle stawał i ruszal to spalanie bedzie duze....

ale jak jest luzno i jedziesz po miescie na dluzszej trasie to da sie zejsc ponizej 13 litrow - nie wiem czy wiesz ale na automacie mozna "wymusic " zmiane biegu - jedziesz np na 3 po prostym 60 km /h i chcesz jechac z taka predkoscia a skrzynia nie zmienia na 4- puszczasz na sekunde gaz i po chwili delikatnie wciskasz - i juz masz wbity 4 bieg itd... podobnie mozna robic na trasie - daje to naprawde dobre efekty - z czasem mozna to opanowac do perfekcji

Opublikowano
robie tak - staje na swiatlach - resetuje kompa - pokazuja sie kreseczki na wyswietlaczu - az do momentu kiedy rusze - gdy rusze bc dopiero zaczyna pokazywac srednie spalanie ...

Xsilver cos jest na pewno nie tak, na postoju i po resecie powinno odrazu liczyc srednie spalanie (sprawdzone w e32 e34 e36), aktualnie w mojej 325i jak silnik dziala i zrobie reset to spalanie wynosi 39,5 l do momentu startu.

PZDR

Opublikowano

xsilver, jest dobrze, po prostu jak stoisz i dasz reset to ci spalanie nie wzrosnie ani nie spadnie, to ja tez tak mam

bo przejechales 0km i skad komp moze wiedziec jakie masz spalanie jak masz 0km :)

zrob chociaz 1 km po resecie (lub nawet pare metrow) i zatrzymaj sie to zobaczysz ze sie bedzie zwiekszac spalanie, bo komp juz bedzie mial przejechana trase do obliczen, jak sie nie zwieksza to cos jest nie tak

oskwil, mysle ze to spalanie jest realne, jesli rzeczywiscie tak bardzo sie starasz :) no i masz bardzo waskie opony co tez jest istotne (za waskie jak na to auto)

o miescie to ciezko mowic, zalezy jakie miasto ale 13l jak na takie auto to i tak kosmiczna wartosc, chyba ze jedziesz jak nie ma w ogole korkow i bardzo uwazasz z gazem, ja bym tyle nigdy nie spalil we wroclawiu

generalnie jak spalam ponizej 16 to jest dobrze :) zwykle mam 17

Opublikowano
no i masz bardzo waskie opony co tez jest istotne (za waskie jak na to auto)

Za waskie? 215/65/16 jest podane w instrukcji oraz na nalepce na slupku.

Jak go kupilem to stal na 235/60. Mam je jeszcze w piwnicy. Rzeczywiscie w zakretach nie jest za stabilny. Jak zmienie to o ile wzroscie ... zuzycie paliwa :oops:

Opublikowano

hm, ja mam w standardzie 235x60x16

a normlanie pomykam na 245 i 275 z tylu

i tak waskie opony jak masz sa na pewno na plus jesli chodzi o spalanie :)

ja w miescie ostatnio nie moge zejsc ponizej 17 u siebie, tzn normalna jazda tylko miasto, korki tez takie sobie, nie za wielkie nie za male

heh, wlasnie patrze ze pierwsze e38 rzeczywiscie mialy takie waskie opony w standardzie :)

od 97 byly 235x60x16

Opublikowano

posiadam takowe cudo... :D :mrgreen:

opony 235/60/16-niestety :(

jesli Bog da to w promocji :8) uda mi sie nabyc 19cali :mrgreen: :mrgreen:

jak narazie spalanie>miasto-10-12 w zaleznosci od jazdy

>trasa--7-9...

niesamowita frajda z jazdy!!!

dzwiek silnika i TURBINY mowi sam za siebie

polecam

:mrgreen: :worried: :twisted2:

pewnie jesli kupie 19-cali to zuzycie paliwa bedzie wieksze :lol: :cry: :wink:

mialem farta do dobrego niezniszczonegomodelu :D

czekam na opinie i wymienie sie pogladami :dance:

[/u][/b]

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

Witka

ja mam 4.4 i srednie spalanie mam ok.17l i nie oszczedzam, tzn w miescie czasem butuje, a na trasie 140 i w zwyz bo wolniej jakos mi sie nie udaje :( chociaz raz probowalem i jechalem do 120 dluzsza trase i spalanie srednie spadlo do 14 :) (srednie z calej jazdy, czyli nie resetowalem kompa z przed ostrej jazdy)

aha. i jezdze na 19"

pozdro

Opublikowano

musze sobie zrobic jakies ladne fotki....

ale mozesz zobaczyc klikajac na link "a tak chodzi moja V8"

malo wiele widac, bo to nagranie z tel..