Skocz do zawartości

[E46 330D]Uszczelka pod glowica 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.(pacjent BMW e46 330d 2000r,184km)Niestety przyszedl czas i musze wymienic uszczelke pod glowica w mojej buni.Teraz pytanie co przygotowac przed demontażem, wiem ze trzeba bedzie kupic uszczelke glowicy, zaworow i nowe podkladki miedziane.(jakby ktos moglby podeslac link z calym zestawem bylbym wdzieczny bo nie mogę znalezc)

Czy bedzie potrzebna blokada walka rozrządu i na co zwracac szczegolna uwage w trakcie demontazu czy montazu, z czym moge miec problemy.

Opublikowano
Dodatkowo uszczelka rozrządu,uszczelka miski olejowej,uszczelniacz wału,śruby głowicy,uszczelki kolektora wydechowego,ewentualnie też ssącego,oraz blokady rozrządu.
Opublikowano
a ja szczerze to pierwszy raz słyszę i widzę zeby ktoś w M57 wymieniał uszczelkę pod głowicą :P Ten silnik jest chyba niezniszczalny pod tym względem :mrgreen:
Opublikowano
Uszczelka misy olejowej uszczelka walu ? Przy wymianie uszczelki pod glowica :o Pierwszo slysze ;)

Przy zdjęciu głowicy trzeba zdemontować łańcuch rozrządu,czyli zdjąć osłonę rozrządu,tam jest uszczelka pokrywy rozrządu,a część tej osłony "zachodzi" na miskę olejową ,stąd uszczelka pod miskę.Uszczelniacz wału jest w obudowie rozrządu,więc skoro demontujesz koło pasowe wału,to warto zastosować nowy uszczelniacz.

Ale skoro pierwszy raz słyszysz to u Ciebie pewnie jest silikon,silikon i silikon :)

Opublikowano
Nie sylikon , ale pirwszy raz rozbieram 3 litrowego disla :)Myslalem ze wystarczy zdjac pokrywe zaworow do rozpiecia lancucha. Ale dzieki pare cennych informacji uzyskalem pozdrawiam :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witaj ponownie odswiezam temat zeby nie zakladac nowego. Uporalem sie z uszczelka wszystko zlozone, nie trzeba bylo zdejmowac pokrywy rozrzadu, ale teraz mam kolejny problem. Otoz zlozylem do kupy wszystkie kable wszystko dobrze podpiete ,nie ma zadnych zgiec kabli ,masa na sterownik dochodzi ,bezpieczniki cale, a za nic nie dochodzi paliwo do listwy :mad2: Ktos ma moze pomysl co to jeszcze moze byc ? Dodam ze nie dziala mi obrotomierz i temperature od razu pokazuje na max, swieci sie kontrolka abs i kontroli trakcji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie, sprawdź połączenie z kompem i przekaźnik dde.

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AL91-EUR-02-2000-E46-BMW-330d&diagId=61_3374

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.