Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę przymierzał się do wymiany dwumasy i ewentualnie sprzęgła. Z racji że skrzynia będzie rozebrana przez co będę łatwiejszy dostęp będzie chciał dodatkowo wymienić części nr 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15. (gdyż wyczytałem na forum że warto to zrobić)

133995.png

Mechanik doradził także wymienić uszczelnienie wału oraz oring wybieraka (czy jest to część nr 13? czy muszę dodatkowo coś domówić)

I tu moja prośba do Was abyście podpowiedzieli co jeszcze wymienić lub na co zwrócić uwagę ?

Opublikowano

jak już masz skrzynie na wierzchu a chcesz zrobić kompletnie to od razu możesz pomyśleć nad wymianą sprężynki 5 biegu. Często w zime lewarek nie wraca na środek, naprawa tania i szybka jak skrzynia jest na wierzchu. Na allegro znajdziesz gotowe zestawy naprawcze.

Brawo za podejście, kompleksowe żeby tam wiecej nie zaglądać. Mechanik też kumaty :) brawo wy :)

szukam
Opublikowano

Rozumiem że spod części nr 15 cieknie czy po prostu po jakimś czasie wyrabia się i światło wstecznego nie działa ?

Skrzynia jeszcze nie jest na wierzchu na razie zbieram części i potrzebne informacje czym jeszcze przy tej operacji należy się zająć.

Na allegro znalazłem aukcję i jest również link gdzie jest napisane jak wymienić te tulejki. I tu mam kolejne pytanie czy do zabicia tych zaślepek potrzebny jest jakiś specjalny sworzeń czy jakąż rurką czy kawałkiem pręta też uda się to porządnie zrobić nie wiem czy mechanik dysponuje czymś takim. Wymieniać również od wstecznego ?

Wcześniej miałem gdzieś jeszcze posta na temat wymiany jakichś części od popychacza lewarka który wchodzi w skrzynie czy coś takiego, ale nie mogę teraz tego znaleźć czy ktoś coś o tym wie czy warto tym się zająć ?