Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

czy ma ktoś pomysł na wyciągnięcie zapieczonego wtrysku?

Syczy jak szalony, ale puścić nie chce za Chiny ludowe - wczoraj wymieniłem podkładki w pozostałych 3-ech, ale przy 4-tym musiałem skapitulować. :cry2: :cry2: :cry2:

Mam 2 pomysły:

1. Odpalić samochód na odkręconym wtrysku i poczekać aż go silnik sam wypchnie - nie wiem jednak czy niczego nie uszkodzę takim zabiegiem.

2. Skonstruować narzędzie do wyciągania - mocowane na gwincie wtrysku.

Z tematem nr 2 również potrzebuję porady / pomocy - kupiłem nakrętkę M14 i niestety gwint nie pasuje - czy ktoś się orientuje jaki to gwint / ewentualnie ma taką nakrętkę na zbyciu (np. od starego przewodu wtryskowego)

Z góry dzięki za pomoc! :cool2:

Opublikowano

Wtrysk można chwycić tylko od tyłu silnika (z przodu przeszkadza gniazdo)

Chwyciłem go 12-stką (zaraz pod gwintem - tam gdzie wchodzi łapa mocująca wtrysk) - sam klucz musiałem powyginać żeby było dojście - niestety klucz się ślizga.

Siknąłem WD-40 na gniazdo wtrysku i podważałem wtrysk śrubokrętem - ani drgnie.

Pukać we wtrysk się boję.

Opublikowano

Udało mi się w końcu wyciągnąc to ustrojstwo. Pomogło zrobienie młotka bezwładnościowego (najwięcej czasu zajęło mi dopasowanie nakrętki - to 14x1).

Tak wyglądało gniazdo wtrysku zaraz po wyciągnięciu wtrysku:

gniazdo_wtrysku.jpg

A tak wyglądał sam wtrysk:

wtrysk.jpg

Po wyczyszczeniu i wymianie podkładki wtrysk jest szczelny i pewnie spadnie mi trochę spalanie.

dzięki za podpowiedzi i oby jak najdłużej do następnej usterk :norty: :norty: :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej nie mógł być prawidłowo dokręcony jak takie były widoki :o

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.