Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W związku z zatartą panewką w moim silniku(M57T2D30) chciałbym zmienić słupek (blok, tłoki, korbowód, głowica) na ten z 335d(M57N2 306D5). Czy ktoś juz to przerabiał ? Jedyna różnicą jaka znalazłem między silnikami to stopień kompresji 1:16.5 vs 1:17. Czy pozostałe elementy takie jak wtryski, komp itp będą poprawnie współpracowały ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i uwagi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tylko pamiętaj i nie daj się oszukać z pierścieniami bo do 335 są zupełnie inne, a jeśli wstawisz od 3.0 to zatrzesz blok

Ostatecznie kupiłem silnik z wersji 306d5 197km . Jedyna różnica (z mojego punktu widzenia) to głowica. W wersji 197 sa inne, nieco wieksze gniazda na wtryski. Po przedłożeniu (i regeneracji) głowicy, wszystko powinno śmigać.

Opublikowano
Z ciekawości, wiesz jaka była przyczyna zatarcia tej panewki?

.

Mam kilka podejrzeń

- ostatnia zmiana to olej bez normy LL04, przeznaczony dla vw (w sklepie upierali się że to nie ma większego znaczenia)

- chip 300km (TC)

- miesiąc wcześniej dalem auto do narwanego mechanika, który z tego co sie pozniej dowiedziałem "testowal" auto

Olej zmieniany co 12tys km. Wlewany tylko Motul. Jeżdżę raczej ostrożnie.

Opublikowano
To dziwne, nawet w przypadku kogoś narwanego. Ja nie mam lekkiej nogi ale po zerwaniu rozrządu panewki wyglądały bardzo ładnie. Regularnie zmieniany olej i jazda dynamiczna dopiero po rozgrzaniu powinna uchronić je od zatarcia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki przebieg? Ile zrobiłeś km po programie? Niezły rzeźnik musiał być z tego mechanika :o

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jaki przebieg? Ile zrobiłeś km po programie? Niezły rzeźnik musiał być z tego mechanika :o

330 tys, 50 tys po programie. To tylko moja teoria :) Sam zawsze przed konkretnym wciśnięciem pedału gazu rozgrzewam silnik przez kilka km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Słupek od 335 do 330 napewno pasuje ? Przecież 335 ma dwie turbiny i w bloku ma dwa przewody spływowe od oleju a 330 ma jeden bo jedna turbina siedzi chyba że zrobisz trojnik
Opublikowano
Słupek od 335 do 330 napewno pasuje ? Przecież 335 ma dwie turbiny i w bloku ma dwa przewody spływowe od oleju a 330 ma jeden bo jedna turbina siedzi chyba że zrobisz trojnik

Jesteś pewien że są 2 otwory ? Przestudiowalem sporo zdjęć i nie zauważyłem 2 spływów.

Czy zaslepienie, tego od malej sprezarki nie zalatwi sprawy ?