Skocz do zawartości

Kilka pytań nowicjusza mechanika i polecani producenci czę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw wszystkich bardzo serdecznie pozdrawiam ;)

Jestem świerzo upieczonym posiadaczem BMW E46 2.0 d 136 KM z 1999 r. ... Sprawa jest tego typu ze auto jest jakieś według mnie za słabe ...

Po wcisnieciu gazu w podłogę jest moment kiedy turbina jakby wyrywa się do przodu po czym znowu przyśpieszenie wyraźnie słabnie.

Przyspieszenie również nie jest rewelacyjne auto rozpędza się do ok. 180 km/h

Poza tym jeśli pompuję kilka razy pedałem gazu to auto jest jakby szybsze turbina jakby załapuje ....

Już nie wiem co to może być .... byłem na diagnostyce komputerowej w autochip (albo jakoś tak się ten zakład nazywa (we Wrocławiu)) .... i nie było niby żadnych błędów ...

Acha autko ma 136 tys. km 100% pewny przebieg ...

... i turbina pompuje trochę mniej coś ok. 900 a ma być 1000 ale dokładnie nie jestem pewien ... ???? i świeca jest do wymiany ...

Mam w związku z tym pytanie czy to przepływomierz ?? :?: :?:

P.s. Proszę również polecić mi firmy produkujące części do BMW

Czy np. firma QAP jest godną polecenia ??? ...

i ile powinien kosztowac taki przepływomierz ...

czy np. TEN będzie dobry ... :duh: :duh: :worried: :shock: :? http://www.allegro.pl/item116975552_przeplywomierz_powietrza_bmw_jakosc_qap_.html

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg

Opublikowano

Tylko jest jeden problem jak zapytałem w autochip-ie [dobrze znają się na BMW] czy ew. mogli by przeczyścić mi te filterki ... to powiedzieli żeby lepiej tego nie ruszać bo mogę coś tam w turbinie poprzestawiać i będzie źle ...... tylko że z drugiej strony nic sensownego nie powiedzieli ... według nich auto jest zdrowe ?!?!? :shock: :?

P.s. Zastanawiam się poważnie czy w ciemno nie kupić tego przepływomierza ... bo kszt to ok. 250 do 300 zł ... a jak znowu pójdę na diagnostykę to zostawię za badanie kompem 100 zł ... które nic nie wykaze ... i dalej będę w polu .... :[

Boje się sam tych filterków demontować ... bo nie znam się na tym ... a zwykłemu mechanikowi nie bardzo ufam ... że będzie wiedział co i jak ...

P.s. Czy firma przepływomierza ma znaczenie ??

Czy ta firma QAP jest OK ??

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg

Opublikowano

Masz dokladnie takie same objawy jak wiekszosc ludzi w 320d z popsutym przeplywomierzem Boscha. Nie baw sie w zadne diagnostyki tylko kup przeplywomierz MTM (250zl) i zapomnij o problemie. Naprawde zacznij od tej prostej wymiany zanim wydasz gruba kase na badania. Dodam ze sam przeplywomierz w bmw kosztuje ok 950zl, i po zmianie bedzie wymagany program kompa na nowo (odpowiednika juz nie robia, a programowanie tez kilka stowek). Pozdr

PS. W czyszczenie filterkow pobawisz sie hobbistycznie za jakis czas jakis czas przy czyszczeniu egr ;)

Xdrive

Koder