Skocz do zawartości

BMW e46 1.9 m43 sprzeglo jednomas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam sie do wymiany sprzęgła w moim bmw e46 318i m43 118km ,gdyż dobiega już jego żywot i tutaj własnie mam problem w moim aucie jest sprzęgło z dwumasem ,chciałbym je wymienić na jednomas tylko nie wiem czy to dobry wybór.Słyszałem ze mogą być problemy z drganiami oraz pogorszy sie komfort jazdy czy jednak lepiej pozostać przy dwumasie .Z góry dzięki za odpowiedz .POZDRAWIAM :D :D :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej pozostać przy dwumasie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

dwumas raczej cięzko przy benzynie zameczyć, kupujesz tarcze, docisk i łożysko.

Jak masz czas i możliwość to swoją tarcze możesz regenerować, wyjdzie chyba nawet taniej i solidniej jak nowa.

Dwumas bedzie sprawny jeśli się nic nie dzieje, wystarczy tylko jego płaszczyzne odnowić troche i już. W razie jakby był padniety kup uzywkę sprawną i tyle.

To nie diesel że męczy mocno sprzęgło.

szukam
Opublikowano
Dwumas jest prawdopodobnie padnięty bo po dotknięciu drążka zmiany biegów czuć duże wibracje ,również czasem przy jeździe czuć duże drgania na samochodzie :D
Opublikowano

i sam to diagnozowałeś ?

a może warto zmienić poduszki silnika i skrzyni, do tego jak drży auto to pewnie wał sie krzywo kręci a więc łącznik wału i podpora wału.

miałem e36 z 95r z 2.8 i przy zmianie sprzęgła przy 250tys (a pewnie miało wiecej na liczniku) dwumas nie miał uszkodzeń. Wiec ciężko żebyś zameczył przy 1.9.

Jest różnica na luzie jak wciśniesz sprzęgło ? jakieś odgłosy ? poczytaj jak diagnozować dwumas. Można wrzucić 3 bieg, zaciągnąć ręczny i próbować ruszyć, powinno stukać wtedy.

szukam
Opublikowano
Powie mi ktoś po co w benzynie montowali dwumase? :D przecież te silniki nie generują drgań, a zwłaszcza rzędowe 6 które mają wyższą kulturę pracy niż r4
Opublikowano

po to żeby tych drgań było jeszcze mniej.

Ogólnie ich nie interesuje że się to sypie po 200/300tys i 10 latach, auto ma dzialać względnie do 5 lat bo do tylu je serwisują czasem i wszystko. Do tego dwumas jako cześć zamienna to też poteżny koszt wiec na tym też zarabiają.

ja tez nie wiem po co montują rozrządy od skrzyni, łańcuchy co wytrzymują 50tys, 3 czy 4 turbiny, 3 cylindry, jakieś baterie co starczają na 5 kilometrów jazdy i obniżają spalanie o 0.5l. Ale rozumiem producentów bo sprzedają to tu i teraz, nikogo nie obchodzi co będzie za 10 czy 15 lat z tym autem. I produkcja aut to biznes a nie misja. Po to już co 5 lat wprowadzają nowe modele, kiedyś co 8-10lat.

Popatrz na telefony komórkowe, co roku nowy model po to żebyś się pozbył starego.

szukam
Opublikowano
Ja też kolego jestem na etapie wywalenia dwumasy i wsadzenia tradycyjne koła zamachowe z valeo. Czasami dwumasa mi działa jak nowa a czasami nie umiem ruszyć ze świateł. Myślę że dwumasa w bezynie nie jest tak potrzebna .
Opublikowano

No własnie nie wiem czy lepiej wywalić dwumas i wsadzić jednomas od valeo bo nie mogę znaleźć nikogo kto już zrobił taka zamianę ,z tego co sie dowiedziałem to auto na jednomasie lepiej wchodzi na obroty.

@adi995 Kolego jak wsadzisz już jednomas do swojego auta to podziel sie wrażeniami z tej zamiany bo jestem ciekaw jak to wypada. :D :D :D :D

Opublikowano
czesc kolego ja wymieniałem dwumase w boschu bytom oni juz takie zabiegi robili . tylko ze moje auto robili w sobote i w sobote odebrałem ale z nowa dwumasa poniewaz jedno masa z valeo była na 8 śrub a ja mam 6 wiec na szybko szukali w sobote i znalezli niestety dwumase.