Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie generalnie od jakiś 2 miesięcy mam spokój z moim bmw wymienione zostało sporo rzeczy wtryski czujniki wałka rozrządu uszczelki pod pokrywa zaworów, no i ostatnio czujnik vanosa bodajże dolotowy bo wyskakiwał mi błąd wałka rozrządu :)

Dzisiaj po powrocie do domu(na mocno rozgrzanym silniku) z ciekawości nie wyłączałem silnika i otworzyłem maskę generalnie wszystko jest ok ale zaniepokoił mnie dźwięk silnika otóż chodzi tak jak zawsze ale co jakiś czas rytmicznie Słysze jak by jakiś stukot nagrałem to na filmiku który załączam w linku niżej.

Dodam ze z samochodem nie mam żadnych problemów silnik po wymianie wtrysków chodzi równiutko obroty nie falują, odpala bardzo szybko czy to na zimnym czy na ciepłym,

https://drive.google.com/file/d/1OLpYbYVX9PRSBYuYYy7ERJueFZarEV25Og/view?usp=sharing

A tutaj filmik jak byłem odpalić auto jakies 40 min po tym jak wróciłem i już mniej to słychać:

https://drive.google.com/file/d/0B2CNCkP_mGgVaU1RdlI0MVlzS0E/view?usp=sharing

Z góry dziękuje za wasza pomoc i podpowiedzi czy jest to normalne ?

edit:

Przebieg samochodu 172 tys udokumentowane (rozrząd nie wymieniany jeszcze ostatnio jak były wymieniane wtryski w aso to mechanik powiedział ze nie ma zastrzeżeń do łańcucha bo powiedział ze przy ściągniętej obudowie silnika nie słychać go i niby luzu pod korkiem nie ma ale jak sam powiedział to nie jest wyznacznik bo rożnie się łańcuch potrafi ułożyć. )

Opublikowano

myśle ze wszystko ok u mnie jest tak samo a jeśli masz na myśli to "cykanie " to pompa wysokiego ciśnienia tak działa raczej nie masz powodu do zmartwień :D

możesz jeszcze się wsłuchać skąd ten stukot dochodzi jeśli w okolicy pokrywy plastikowej silnika to własnie ta pompa

Opublikowano
Sprawdzanie łańcuszka rozrzadu pod korkiem to mit. Na filmiku słychać ze silnik dość głośno pracuje , też tak miałem i postanowiłem wymienić rozrząd kompletny+ łancuszek pompy oleju przy przebiegu 160tys km. Po wymianie silnik pracuje idealnie cicho całkiem inna kultura pracy silnika. A mechanik powiedział ze z własnego doświadczenia wie ze przy tych silnikach po przejechaniu 180tys km łancuch sie naciąga a slizgi lubią pekać. Pozdrawiam
Opublikowano
Tez tak mam! A dlaczego wymieniles wtryski co sie dzialo?

na zimnym silniku na początku falowały obroty,

Po jakimś czasie jak już był dobrze nagrzany to na jałowym co jakiś czas poszarpywał, a jak właczyło sie klime to już miał ciągłe drgania, i postanowiłem wymienić komplet wtrysków od tamtego czasu wszystkie te problemy ustały!

A powiedz mi przyjacielu wymieniałeś już rozrząd ? jaki masz przebieg ?

Czyli mówisz ze twój silnik chodzi podobnie do mojego ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Obecnie mam przejechane 125 tys i rozrzad byl wymieniony na 90tys w niemczech podobno akcja serwisowa!U mnie byly faktycznie wtryski wymienilem 2 i narazie wszystko ok!Wtryski faktycznie mialy sporo magaru obecnie walcze jeszcze z sadza w wydechu
Opublikowano

Potwierdzam kolegów wyżej, to cykanie to pompa wysokiego ciśnienia. Też to mam. Taka przypadłość tego silnika. Choć ja jednak cały rozrząd też zrobiłem przy 130.000.

Inna sprawa, że jak czytam wątki w stylu "dziwny dźwięk silnika" albo "stukanie" w BMW, to dostaję ciarek na myśl o kochanych panewkach...

www.kancelariaturowski.pl