Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Możecie mi powiedziec co sie dzieje z silnikiem jak sie go przegrzeje?

O tym ze uszczelka pod glowica jest do wymiany i ze pierscienie mogą już nie trzymac takiej kompresji to wiem ale co jeszcze sie dzieje?? z gory dzięki

Pozdrawiam !!!
Opublikowano

Podłączam się do pytania.

U mnie auto jeździ dobrze tylko wtedy, gdy jest zimne.

Natomiast jak jest bardzo rozgrzane to jest baaaardzo słabiutkie :evil:

Nie wiem co to może być[temperatura w normie, chociaż nie wskazówka

jest milimetr za środkiem,i właśnie wtedy jest słaba]

Czy to może być wina visco?

Nie mam orginalnego[11 łopat],tylko jakieś z innego BMW[9 łopat]

Czy to może być przyczyna?

Czy może jednak jest przegrzany silnik?

Aha problem dotyczy silnikaM30B35.

Opublikowano
To, że przegrzałeś silnik wcale nie oznacza jego końca. Nie jest też powiedziane, że uszczelka pod głowicą do wymiany, a z tymi pierścieniami to na 100% nic się nie stało, skoro piszesz, że silnik odpala i jeździ normalnie. Napewno ująłeś mu trochę żywotności ale skoro jeździ to jeździ.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

Jeżeli przegrzanie było krótkie, kilkominutowe, działo się na postuju, albo przy normalnej jeździe, a w misce jest olej nie z najniższej półki, to silnikowi nic nie musiało się stać.

Groźne jest przegrzanie z powodu niedostatku / braku płynu.

Przegrzanie spowodowane awarią wiska, przytkaną chłodnicą (nie spowodowane niedoborem / brakiem płynu) są "bezpieczniejsze".

Bo mimo zbyt wysokiej temperatury, płyn wciąż przejmuje / oddaje ciepło i - co najważniejsze dla głowicy i kadłuba - w miarę równo rozprowadza temperaturę po całym silniku. Nie ma więc groźnych naprężeń, mniejsze jest ryzyko pękania odlewów.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).