Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak podlączyć lusterko wewnętrzne fotochrom w moim E60 LCI 525d zamiast starego zwyklego lusterka, bez fotochromu, 9134428-01?

Na zalączonych zdjęciach widać kable obok dotychczasowego lusterka.

Nowe lusterko wewnętrzne fotochrom, też z E60, ma 5-pinową wtyczkę z 3 kablami, kolory żólto-niebieski, żólto-zielony i brąz.

Proszę o info, co jak polączyć dla dzialania fotochromu.

https://naforum.zapodaj.net/eba71382c07a.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/12704e075bf2.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twoje nowe lusterko

żóto/zielony > plus

brązowy > minus

żóto/niebiesko/biały > do modułu świateł (nie konieczne podłączenie) rozjaśnia lusterko po włączeniu wstecznego .

Zasilanie możesz podłączyć do czujnika deszczu :

Pin 1 czerwono/szary > plus

Pin 3 brązowy > minus

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

odgrzewam kotleta

Tak jak w temacie, mam identyczną konfigurację czyli najzwyklejsze lusterko i chcę wymienić na fotochrom z pilotem do bramy. W domu po podłączeniu pod 12V działa (3 i 10 pin).

W aucie zdemontowałem stare lusterko, miernik w rękę i szukam 12v przy czujniku deszczu.

Faktycznie wpinając miernik w 1 i 3 pin czujnika deszczu pojawia się tam 12V, ale po podpięciu lusterka pojawia się tam już tylko niecałe 4V a lusterko nie działa.

Co zauważyłem to kolory przewodów we wtyczce od RLS (czujnik deszczu) są inaczej ułożone

1 - biały/czerwony

2 - brązowy

3 - czarny

4 - żółty

zasilanie z lampki? kurde, tam jest wtyczka z 8 lub 10 pinami i słabo wyszło mi namierzenie 12V po zapłonie.

jakieś pomysły?

z góry dziękuję

Opublikowano

to już wiem, albo instalacje się różnią albo kolega wprowadził w błąd

1- 12+

2- GND

3- CAN H

4- CAN L

tyle w temacie.

te 12V jest w tym czujniku do momentu całkowitego uśpienia auta czyli 30min po zamknięciu - sprawdziłem