Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w temacie, po uruchomieniu silnika, nawiew (bądź klimatyzacja, jeśli była włączona przy zgaszeniu samochodu) włącza się samoczynnie. Tzn. włącza się jakby razem z silnikiem.

Czy to ma tak być? A jeśli nie to jak można to wyłączyć?

Przecież nie zawsze chcę włączyć nawiew(bądź klimatyzację) po uruchomieniu silnika...

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktoś inny napisze, że nie zawsze chciałoby się mu włączać nawiew/klimatyzację po każdym odpaleniu i chyba takich osób jest jednak więcej stąd jest tak jak piszesz. Może jest opcja zmiany w menu w e60 a jak nie to pewnie można to zakodować, nie słyszałem o tym, bo i chętnych na to też ciężko znaleźć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam,

jak w temacie, po uruchomieniu silnika, nawiew (bądź klimatyzacja, jeśli była włączona przy zgaszeniu samochodu) włącza się samoczynnie. Tzn. włącza się jakby razem z silnikiem.

Przecież nie zawsze chcę włączyć nawiew(bądź klimatyzację) po uruchomieniu silnika...

Pozdrawiam

A w jakim samochodzie widziałeś takie zachowanie żeby nawiew sie włączał?

Opublikowano
Witam,

Pozdrawiam

A w jakim samochodzie widziałeś takie zachowanie żeby nawiew sie włączał?

No w moim, heh ;-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, chyba w każdym które ma klucze indywidualne można 'zapamiętać' ustawienia. Nie mam pewności 100% ale u mnie chyba tak właśnie jest. Jak kiedyś wziąłem klucz zapasowy to ustawienia min. właśnie nawiewów/klimy były inne niż na tym kluczu który używam normalnie.
Opublikowano
Hmm, chyba w każdym które ma klucze indywidualne można 'zapamiętać' ustawienia. Nie mam pewności 100% ale u mnie chyba tak właśnie jest. Jak kiedyś wziąłem klucz zapasowy to ustawienia min. właśnie nawiewów/klimy były inne niż na tym kluczu który używam normalnie.

Tylko koledze chodzi o to żeby było zupełnie odwrotnie, czyli żeby zawsze wszystko resetowało się do jakiegoś bliżej nie określonego stanu. Dla mnie najbardziej logiczne i praktyczne jest to że wszystko pozostaje tak jak było, bo tak ile odpaleń tyle razy ustawiasz wszystko od początku, a tak tylko wtedy kiedy zmieniają się warunki. Ale każdy ma swoje upodobania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No a nie można tego tak ustawić, żeby po odpaleniu auta np. klima przyjmowała ostatnie ustawienie? Swoją drogą to u mnie zawsze nawiew jest na auto,a klima na ON. Jedyne co zmieniam to temp. powietrza ciepłe/zimne/neutralne.
Opublikowano
No właśnie mi chodzi po prostu o to, że jak odpalam samochód to włącza się ostatni stan nawiewu/klimy, który był przy zgaszeniu silnika, nawet jeśli klima/nawiew były wcześniej zupełnie wyłączone. Po prostu: cokolwiek bym nie robił to zawsze po odpaleniu auta włącza mi się klima/nawiew. A tego właśnie nie chcę i nie wiem jak to wyłączyć :? :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już dostałeś informację, że można to zakodować. Jak masz kabel i program to można to zmienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

No to będę musiał do mechanika bo nie mam kabla ani nic z tych rzeczy, Heh, niestety :-)

Ok, ale dzięki za rozszyfrowanie, że to się w ogóle da zrobić ;-)

Opublikowano

Jeśli nie masz kabla lub nie ogarniasz NCS'a to polecam Ci "Carly for BMW", zrobisz to bez problemu sam bez mechaników i informatyków :D

Zainwestuj raz, zaoszczędzisz kasę, targanie kompa do samochodu, podpinanie kabli, ściaganie programów, stratę czasu... itd, itp.

Zrobisz za pomocą tej apki mnóstwo rzeczy, łącznie z kasowaniem komunikatów serwisowych.

http://support.mycarly.com/knowledge-base/code-bmw-what-is-possible/

viewtopic.php?f=48&t=207723