Skocz do zawartości

E46 320d 150km 2002r klimatyzacja i tylna wycieraczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z klimatyzacją oraz tylną wycieraczką w moim e46 touring. Chodzi o to że po nabiciu klimy przykładowo rano pod koniec dnia nie ma już tego środka i przestaje chłodzić. Interesuje mnie czy idzie dostać się do urządzeń typu parownik itd bez rozbierania deski rozdzielczej, rozbierając od strony silnika zaczynając od filtra powietrza. Druga sprawa to wycieraczka tył, trzpień w środku się zapiekł przez co silnik nie mógł ruszyć wycieraczką, po wielu próbach udało mi się go ruszyć ale mimo to i tak chodzi za ciężko i nie mogę wydostać go z tego mechanizmu żeby przesmarować itd, podważałem już na różne sposoby i nic, pytanie czy można wymontować cały mechanizm łącznie z trzpieniem ? Próbowałem jak jest ta osłona plastykowa po wycieraczka odkręciłem dwie nakrętki i dostałem się do tego mechanizmu i tam jest jedna nakrętka odkręciłem ją i chciałem podważyć to metalowe i w tym miejscu co nakrętka idzie troche podnieść a dalej tak jakby było przyklejone do tego drugiego metalowego elementu. Proszę o pomoc i z góry dziękuję :D
Opublikowano

wpuszczasz jakikolwiek gaz w klimatyzacje z barwnikiem i szukasz wycieku. Albo bardzo mocno pompujesz gazem np. azotem i bierzesz płyn do mycia naczyń z wodą i pryskasz po wężach itp szukajac baniek mydlanych co ci pokaze że jest wyciek.

Narazie od tego zacznij a nie chcesz się do parownika od razu dostać.

szukam
Opublikowano
Też miałem problem z wycieraczką tylnią ale zrobił mi to znajomy mechanik. Jak się pytałem jak to zrobił to wspomniał, że musiał podgrzać palnikiem bo nie chciała puścić. Może musiałbyś iść w tym kierunku.
Opublikowano
Z wycieraczka zrobiłem tak że miałem całą tylną szybę z mechanizmem działającym jak nowy a stary pociąłem boshem na kawałki łącznie z tą obudową aluminiową od tego uchwytu i dopiero to wyszło :)