Skocz do zawartości

AC/oc w stolicy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanie ile płacicie za ubezpieczenie? Ja jestem z Warszawy i właśnie dostałem ofertę na 8tys za AC/oc A BMW 535d z 2013 roku. Wydaje mi sie ze to trochę za dużo... jakieś doświadczenia? Jest szansa urwać gdzieś cos lepiej?
Opublikowano
Ubezpieczałem auto w zeszłym tygodniu. Jestem zwolennikiem (żeby nie powiedzieć fanem) PZU. Ściągnąłem oferty od dwóch różnych agentów, porównałem, po czym zadzwoniłem do tego co mam bliżej i stwierdziłem, że mam ofertę z Warty nieco tańszą. Po ceregielach typu "zapytam kierowniczkę" i "wyślę do centrali" udało mi się zejść na 3900,00 za pełen pakiet. Auto 2.0d z 2014.
Opublikowano

ale oprócz roczników piszcie WARTOŚĆ AUTA przyjętą do AC!

PS -no i oczywiście czy pełne zniżki (oczywiście AC nie można tak bezpośrednio porównywać jak OC, ponieważ tu jest większa dowolność.. OC jest bardziej regulowane przez prawo)

Edytowane przez kosa666

Opublikowano
  • Autor
Ja sie jutro wybieram do agenta PZU i zobaczymy co powiedzą :) poprzednie auto mazdę 6 ubezpieczałem w PZU i płaciłem Ok 4tys za 2 letnie auto...rozsądne wydaje mi sie Max 3% wartości auta jako kwota ubezpieczenia. Wartość 535d mam 159 900 zł brutto
Opublikowano

3% za AC i OC przy dzisiejszych stawkach biorę w ciemno! (a mam pełne zniżki i na jedno i na drugie).

Myślę, że samo AC to jest ok 3% (mówię o aucie używanym, na nowe często są inaczej promowane pakiety)

Opublikowano
  • Autor
Jestem po wizycie u agenta PZU ponieważ w 2013 miałem szkodę likwidowana z AC składka jaka wyliczył mi agent to bagatela 28 tys zł :D
Opublikowano

Ja dostałem w piątek następujące propozycje od leasingodawcy :

OC/AC/NNW

brutto

PZU - 7217 zł

COMPENSA - 9514 zł

HESTIA - 6249 zł

WARTA - 6641 zł

Auto F10 528i 2014 przebieg 53 kkm

Dopisek : Wartość pojazdu została określona na podstawie katalogu wartości rynkowych , przy założeniu przebiegu normatywnego i przy standardowym wyposażeniu pojazdu . Składka została ustalona przy założeniu braku szkód w ostatnich 12 m-cy w ryzyku OC i ryzyku AC .

Opublikowano
jaka wartość pojazdu? NIe podali Ci?
Opublikowano
jaka wartość pojazdu? NIe podali Ci?

kosa nie podali , jest tylko ten dopisek , który zamieściłem , to jest na razie wstępna oferta , teraz mam im przesłać szczegółowe informacje ( rzeczywisty przebieg , liczba szkód, liczba kluczyków , wyposażenie ponadstandardowe ) i będzie powtórna weryfikacja . Ja czekam jeszcze na ofertę ,,pozaleasingowego'' brokera .

W ubiegłym roku miałem pakiet od tego brokera w ERGO Hestia ( leasing musiał oczywiście wyrazić zgodę na zewnętrzne ubezpieczenie ) , przy wartości pojazdu 160 000 brutto suma wyszła 5522 zł .

update : mam już ofertę od brokera , najtaniej w ERGO Hestia pełny pakiet przy cenie auta brutto 142 000 zł składka 5990 zł ( czyli jest drożej niż w zeszłym roku ) :

Zakres:

-OC Ustawowe

-AC Pełne

-Zniesione udziały własne we wszystkich ryzykach

-Brak konsumpcji Sumy Ubezpieczenia (nie trzeba doubezpieczyć po szkodzie)

-Naprawa w ASO na oryginalnych częściach

-Stała Suma ubezpieczenia (pojazd nie traci na wartości przez cały okres trwania umowy)

-Ass najwyższy (Prestiż) - bez limitu holowania na całą Polskę + Europa do 1250 km.

-NNW SU 10 000zł

-Program bagaż do 5000 zł

-Autoszyba 5000 zł

- Ochrona zniżek OC i AC (w przypadku jednej szkody nie traci Pan wypracowanych zniżek)

Opublikowano

szczerze mówiąc (moim zdaniem) jest to bardzo dobra oferta (oczywiście mają na uwadze opcje AC) :cool2:

PS - jeszcze 2-3 lata temu człowiek by wyśmiał kwotę, ale czasy się zmieniły :evil:

Opublikowano
Panowie dajcie sobie spokój z ubezpieczeniami u agentów, przecież oni biorą prowizje. Kilkoro moich sasiadow-agentow ma niezle chaty, w mojej ocenie nie ma sensu ich dodatkowo sponsorowac za to że nam uzupełnia formularz. :lol: Mi zawsze najtaniej wychodzi Axa lub Link4 i tylko przez internet za pakiet OC/AC. Poza tym warto zastanowic się nad zniesieniem udziału własnego, szybami i innymi elementami, które podbijają stawkę, a skorzystanie z nich jest mało prawdopodobne. Przykładowo ja mam o kilkaset zł tanszy pakiet ubezpieczenia z udziałem własnym w szkodzie na poziomie 2 tys. gdyz w przypadku tego rodzaju drobnej szkody i tak nie skorzystalbym z AC, bo w kolejnym roku nie tylko nie dostalbym zniżki za kontynuację i bezszkodowosc, ale wzwyzke, która spowodowałoby o np. 1500 zl droższy pakiet czyli bez sensu. Za gwarancje braku utraty znizek tez jest stawka. Ponadto sprawdźcie czy rzeczywiście ubezpieczacie auto na X sumę czy w razie, odpukac kradzieży, nie zostanie wypłacona wartość auta w dniu samej kradzieży, jest to częsta praktyka ubezpieczalni. W ciągu roku auto może stracić na wartości nawet 10% a ryzyko ze nam zniknie auto dzień po ubezpieczeniu jest niskie. Ponadto, w mojej ocenie, nie warto doplacac do dużych marek licząc na solidnksc i lepsze traktowanie. Likwidacja szkody, jesli chcemy wyjsc na swoje, niestety wiem z doswiadczenia, zawsze będzie trudna czy to w PZU czy Benefii, bo rzeczoznawcy ubepieczalni maja prowizje za załatwienie sprawy opłacalna przede wszystkim dla samej ubezpieczalni.