Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli masz tylko napęd na tył, to samochód będzie jeździł, ale może przekłamywać dystans i prędkość. Korzystałem na Oponeo z kalkulatora zamienników opon i tam wyjdzie jaka jest różnica obwodu.
  • Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Przecież obwód opony będzie ten sam, skoro chce założyć 4 takie same kapcie.

Różnica między 225/45 a 255/40 to 1mm i xdrive nie ma z tym problemu.

Opublikowano
Jeśli masz tylko napęd na tył, to samochód będzie jeździł, ale może przekłamywać dystans i prędkość. Korzystałem na Oponeo z kalkulatora zamienników opon i tam wyjdzie jaka jest różnica obwodu.

Tak napęd tył . Teraz mam założone 225/45 17 cali ( z e90) i ABS ma problem . Co jakiś czas wyświetla się komunikat o niskim ciśnieniu wi przeklamuje w dystansie . Raz w miesiącu robię trasę 800 km w jedna strone i na tych kołach doklada mi ~50km do przejechanego dystansu ( liczac w jedna strone).

Opublikowano
Panowie chcę kupić koła na lato 18". Sprzedawcy podają grubość bieżnika inną dla opon przednich i tylnych (opony używane). Czy można jeździć na takich kołach bez szkody dla Xdrive? Czy muszę kupić oddzielnie felgi i nowe opony? Lecz w przypadku xdrive zawsze będzie różne zużycie bieżnika pomiędzy osiami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam ,

Mam dylemat jaki rozmiar opon kupić . Felgi 18 cali 8 i 8.5 , różne szerokości to teoretycznie na tył powinny iść szersze . 225/45 i 255/40 . Wolałbym jednak założyć jednakowe rozmiary na zime 225/45 . Nie bedzie problemu z taka opona na tył ?

Jedyny minus jest taki, że opona 225 na feldze 8,5 cala będzie raczej słabo wyglądała i będzie lekki nacią choć dopuszczalny.

Może lepiej dokupić drugi kpl felg - 8 calowych. Wtedy będziesz mógł co sezon zamieniać przód z tyłem aby zużycie było równomierne.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Założę 4 jednakowe i zobaczę jak się to sprawdzi w praktyce . W międzyczasie będę szukał jakiegoś ładnego kompletu 8 cali z uwagi wlaśnie na wygodę przy zamianie przód-tył co sezon :)
Opublikowano
Ja założyłem na oryginalne felgi 8 i 8,5' opony 225/45R18 na przód i 245/40R18 na tył. Na oryginalnych (225/45R18 przód i 255/40R18 tył) nie sprawdziłem, ale na nowych oponach kiedy na liczniku mam 100km/h, to nawigacja (dwa różne źródła) pokazuje 92 km/h. 245/40R18 na feldze 8,5' siedzi pewnie i wygląda też dobrze.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Waham się nad wyborem opon letnich między Goodyear Efficient Grip 225/50 R17 a Michelin Primacy 4 225/45 R17

Chciałbym wydać na opony nie więcej niż 1700 zł stąd przy Michelinach profil 45. Jak myślicie lepiej kupić Goodyeary i nie kombinować z profilem czy zmiana profilu z 50 na 45 nie będzie miała większego wpływu na jezdność i komfort jazdy ?

Opublikowano
że się wtrącę... dlaczego WY wybieracie kible zamiast opon ? ? ?

:shock:

Mógłbyś rozwinąć? To dział o oponach a nie o sanitariatach...

Opublikowano
Waham się nad wyborem opon letnich między Goodyear Efficient Grip 225/50 R17 a Michelin Primacy 4 225/45 R17

Chciałbym wydać na opony nie więcej niż 1700 zł stąd przy Michelinach profil 45. Jak myślicie lepiej kupić Goodyeary i nie kombinować z profilem czy zmiana profilu z 50 na 45 nie będzie miała większego wpływu na jezdność i komfort jazdy ?

Obie bardzo dobre. Goodyeary do tego będą cichsze. Ja bym nie kombinował z rozmiarem...

Opublikowano
że się wtrącę... dlaczego WY wybieracie kible zamiast opon ? ? ?

:shock:

Mógłbyś rozwinąć? To dział o oponach a nie o sanitariatach...

Owszem, że mógłbym.

Najpierw wybieracie opony klasy średniej a potem płacz i pojawianie się postów, że "coś huczy".... albo "telepie"... albo "trzęsie autem, kierownicą" itd.

ewentualnie pojawia się zdziwienie, że pojawiają się dziwne komunikaty na kokpicie.

Polecam wybierać opony klasy premium.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dyskusja plonna, ale niestety odpowiedzi nie znalazlem.

Mozna czy nie mozna zaladowac na ori 8,5" felge 225/45/18 na tyl do f30 320d xdrive?

Nie wydaje mi sie aby 0.5 cala naciagnelo w jakikolwiek sposob opone aby zmienic jej obwod, ale wyprowadzcie mnie z bledu, wedle kalkulatora, ktorego zawsze uzywam https://www.rimsntires.com/specspro.jsp

w obu przypadkach czyli 225/45/18 na 8" i na 8.5" srednica z opona to 659mm.

Chce zyc w zgodzie z homologacja i pozostawic felgi letnie na zime, moge kupic 225/45/18 na obie osie i nie zajade xdrivea czy nie moge ?

Dzieki wielkie!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Liczy się różnica w obwodzie a nie średnicy, mimo,że są powiązane, to nie rosną jednakowo - matematyka :D

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=899224&page=2

You can get a 225 45 18 tyre on the rear 8.5j rim but it looks a little stretched.

I can't tell you off the top of my head the range of sizes you can put on a 8,5j rim but 225 45 is within the range, although towards the lower end.

It was made easier by the softer sidewall of the Michelin Alpins

Not sure how happy a run flat would be the amount of stretch.

Opublikowano

Czyli co, chcecie mi powiedziec, ze BMW nie przewiduje montazu opon zimowych na oryginalnych kolach, na ktorych wypuszcza samochod z fabryki ?

Na 255/40/18 zimowych z tylu piszecie ze nie wolno, na 225/40/18 tez nie wolno bo 8.5 cala felga naciagnie i zmieni sie obwod?

Zostaje kupic drugi komplet jak rozumiem?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

No oczywiście, nie możesz sobie zakładać jakich chcesz opon do felg tylko dlatego, że są produkowane dla BMW.

Zimówki mają swoje felgi, zapytaj w salonie.

Jakbyś miał 18x8,0 przód i tył to możesz przekładać opony letnie i zimowe bez problemu.

Opublikowano
No oczywiście, nie możesz sobie zakładać jakich chcesz opon do felg tylko dlatego, że są produkowane dla BMW.

Jakbyś miał 18x8,0 przód i tył to możesz przekładać opony letnie i zimowe bez problemu.

Jakbym mial 18x8,0 przod i tyl to znowu nie moglbym miec 255/40/18 latem na tyl :)

Straszne kombinacje... Martwi mnie to.

a 255/40/18 poza tym, ze nie maja homologacji to dlaczego niby mialy by nie pasowac do BMW? przeciez bieznik jesli jest wyzszy w zimowkach to w przednich tez bedzie o ta sama wartosc.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jakbym mial 18x8,0 przod i tyl to znowu nie moglbym miec 255/40/18 latem na tyl :)

Straszne kombinacje... Martwi mnie to.

a 255/40/18 poza tym, ze nie maja homologacji to dlaczego niby mialy by nie pasowac do BMW? przeciez bieznik jesli jest wyzszy w zimowkach to w przednich tez bedzie o ta sama wartosc.

Nie rozumiem drugiego pytania.

Jak chcesz to możesz i 215 na 10J założyć, ale po co? Ani to bezpieczne ani nie ma właściwości jezdnych lepszych, nie ma co poprawiać sztabu inżynierów z Monachium.

Seria:

8J x 18 225/45 przód + tył

LUB

8J x 18 225/45 przód

8,5J x 18 255/40 tył

Zimówki od BMW NIGDY nie mają ogumienia mieszanego, jak letnie zazwyczaj.

Opublikowano
Ja założyłem zimówki dokładnie w takich samych rozmiarach co letnie (225/45 + 255/40).

Nie narzekam, auto też nie.

Jedyne, ze jest to opcja niehomologowana, wiec w teorii ubezpieczyciel w razie W, moze miec z tym jakis problem. Musze dopytac u swojego.

225/45/18 dla zimowych homologowane jest, jedynie naciag + ewentualna minimalna roznica na obwodzie dla xdrivea moze sie negatywnie przyczynic przy 8.5 calach.