Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jak dla mnie po wakacjach :mrgreen: 320d z 2002r jest dla mnie po prostu rewelacyjne, spalanie mimo wysokich prędkości i rewelacyjnego tiptronika minimalnie przekraczało 6 litrów w obciążonym kombiaku - koszt dodatkowy jaki miałem nie licząc paliwa to nowe klocki oraaz przetoczenie tarcz hamulcowych / niekonieczne ale chciałem / i mam teraz pytanie o ASO - inspekt service dojdzie do zera za ok 5000 km a że mam kompletną dokumentacje serwisową to chciał bym żeby tak zostało / wyłącznie przeglądy okresowe / Czy ktoś oriętuje sie ile taka impreza kosztuje z materiałami?? chodzi tylko o wykasowanie od nowa 'inspekt' czyli na te 15tyś km - orazz do jakiego ASO jechać bo jak i do Krakowa tak i do Katowic mam 50 km.

Nie gniewajcie sie za tak głupie pytanie ale od kupna tylko lałem do baku a chciał bym książkę serwisową dalej / sam przegląd /

Za ortografię przepraszam szanowne grono - powrót do rzeczywistości wymaga czasu

Opublikowano

Cala inspekcje dasz rade zrobic sam we wlasnym zakresie wykorzystujac tylko czesci z ASO. Zaoszczedzone pieniadze wydaj na "wache" do beemki aby miec jeszcze wieksza "radosc z jazdy". :mrgreen:

Jak wykasowac inspekcje znajdziesz na forum.

Opublikowano

tez jestem od niedawna wlascicielem bmw i moja wizyta w aso wygladala tak

Aso Misiak ul Niepoklalanej

(podobno nie jest tani i i raczej wiekszosc poleca aso na ul. zakopianskiej)

oba aso znajduja sie w karakowie

Operacje:

1. servis oleju ..................................87,84 zl

2. servis filtr powietrza .....................87,84 zl

3. wymiana plynu w ukladzie ............109,80 zł

4.wymiana klockow przud i tył............285,48 zł

5. wymiana siłownika

sprysk. reflektora...........................197,64

razem operacje 630,00 zł netto

Częsci:

6. Q4 filtr oleju ..........................................53,95zł

7. Q5 filtr powietrza ..................................197,08 zł

8. Klocki przednie .....................................339,48 zł

9. Klocki tył...............................................298,41 zł

10.Q1 czujnik klocków ham..........................56,00 zł

11. Q2 czujnik 330d ....................................56,00 zł

12 dzysza spryskiwacza .............................105,52 zł

13 silownik spryskiwacza..............................189,36 zł

14 plyn hamulcowy ......................................48,73 zł

15 olej silnikowy castrol ................................531,96 zł

razem czesci 1530,52 zł netto

wsumie brutto :2645,07

Opublikowano
przedostatni wpis w książce jaet Inspekcja II , ostatni wpis jest Serwis olejowy więc teraz wi pisze Inspekcja więc to chyba Inspekcja I - co ona obejmuje ??? bo ja w książce nie widzę wymiany oleju w tym tylko układ hamulcowy czyli płyn bo tarcze mam szlifowane a klocki nowe , widzę że dochodzi jeszcze układ kierowniczy więc oleju się nie wymienia ??? chodzi mi o 320d - więc olej wymienia się co ile km ?? jeżeli serwis olejowy miałem w książce 5 tyś km temu
Opublikowano
Cala inspekcje dasz rade zrobic sam we wlasnym zakresie wykorzystujac tylko czesci z ASO. Zaoszczedzone pieniadze wydaj na "wache" do beemki aby miec jeszcze wieksza "radosc z jazdy". :mrgreen:

Jak wykasowac inspekcje znajdziesz na forum.

chyba tak zrobię , wykasować mogę ale jakie częsci mam kupić ?? i kończę temat - acha i jakiej firmy i czy koniecznie w ASO ? - faktycznie masz rację tym bardziej że to wyskoczy mi zaraz po wakacjach

Opublikowano
tez jestem od niedawna wlascicielem bmw i moja wizyta w aso wygladala tak

Aso Misiak ul Niepoklalanej

(podobno nie jest tani i i raczej wiekszosc poleca aso na ul. zakopianskiej)

oba aso znajduja sie w karakowie

Operacje:

1. servis oleju ..................................87,84 zl

2. servis filtr powietrza .....................87,84 zl

3. wymiana plynu w ukladzie ............109,80 zł

4.wymiana klockow przud i tył............285,48 zł

5. wymiana siłownika

sprysk. reflektora...........................197,64

razem operacje 630,00 zł netto

Częsci:

6. Q4 filtr oleju ..........................................53,95zł

7. Q5 filtr powietrza ..................................197,08 zł

8. Klocki przednie .....................................339,48 zł

9. Klocki tył...............................................298,41 zł

10.Q1 czujnik klocków ham..........................56,00 zł

11. Q2 czujnik 330d ....................................56,00 zł

12 dzysza spryskiwacza .............................105,52 zł

13 silownik spryskiwacza..............................189,36 zł

14 plyn hamulcowy ......................................48,73 zł

15 olej silnikowy castrol ................................531,96 zł

razem czesci 1530,52 zł netto

wsumie brutto :2645,07

LOL ceny masakryczne! a wykonana usluga nie najlepszej jakosci lepsze sa dobre warsztaty niezalezne... tylko nie kazdy wbije nam to co chcemy w ksiazke :)

Opublikowano

tylko nie kazdy wbije nam to co chcemy w ksiazke :)

Wystarcza oryginalne rachunki zakupionych czesci i beda na pewno mialy wieksza wartosc niz to co jest wbite w ksiazce serwisowej. Aso krzyknelo 630zl za czynnosci ktore przecietny uzytkownik jest w stanie wykonac w ciagu jednego popoludnia. :mad2:

Opublikowano

chyba tak zrobię , wykasować mogę ale jakie częsci mam kupić ?? i kończę temat - acha i jakiej firmy i czy koniecznie w ASO ? - faktycznie masz rację tym bardziej że to wyskoczy mi zaraz po wakacjach

Rzeczy typu: filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, tarcze hamulcowe, plyn chlodniczy, mikrofilter weglowy, piora wycieraczek, kup w ASO.

Cala reszte jak olej (mobil1 0W-40), klocki hamulcowe (hawk hps), plyn do spryskiwacza, plyn hamulcowy obojetnie gdzie.

Opublikowano

Rzeczy typu: filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa, tarcze hamulcowe, plyn chlodniczy, mikrofilter weglowy, piora wycieraczek, kup w ASO.

Cala reszte jak olej (mobil1 0W-40), klocki hamulcowe (hawk hps), plyn do spryskiwacza, plyn hamulcowy obojetnie gdzie.

zaraz,coś tu nie rozumiem , po co płyn hamulcowy ? płyn chłodniczy ? pióra wycieraczek mam dobre , klocki nowe , tarcze również , płyn do spryskiwacza ?? mnie chodzi o te główne rzeczy typu olej filtry bo jak mam robić sam to i tak wpisu w książce nie będzie

Opublikowano

zaraz,coś tu nie rozumiem , po co płyn hamulcowy ? płyn chłodniczy ? pióra wycieraczek mam dobre , klocki nowe , tarcze również , płyn do spryskiwacza ?? mnie chodzi o te główne rzeczy typu olej filtry bo jak mam robić sam to i tak wpisu w książce nie będzie

Oprcz oleju i filtru oleju rowniez wymienia sie plyn hamulcowy i chlodniczy.

Nie tak czesto jak olej, ale przynajmniej raz na jakis czas.