Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niestety muszę założyć drugi temat na forum, znów z problemem którego nie mogę rorwiązać ani odpowiedzi znaleźć w internecie. Jeżeli źle szukam proszę o pomoc w postaci linku,

Problem dotyczy e cztery sześć z 99 roku z dwu litrowym silnikiem benzynowym o oznaczeniu m52tuB20 dodatkowo zasilanym jedynym słusznym paliwem czyli LPG(tak tak wiem, tyle zwolenników co i przeciwników.).

Problem jest następujący: Brak mocy, auto zachowuje się jakby miało 80koni , dopiero powyżej ok.4tyś obrótów jest lepiej i całkiem możliwe że odzyskuję pełną moc.

Błędy na kompie wywala tylko sondy , choć na przemian pokazuje również czujniki wałków rozrządu.. Raz dolotowego, raz wylotowego - wówczas sond nie pokazuje.

Sytuacja wygląda następująco:

Przez dłuższy czas pokazuję błąd sond - jednak włąściwości jezdne się nie zmieniają. Usuwam błąd i jest ok, do momentu gdy auto traci werwę. Wówczas ponwnie podłączam komputer pokazuje błąd czujnika wałka ssacego, mechanik zamawia czujnik, wymienia kasuje błędy i test jazdy - podczas jazdy żadnej poprawy.

Wracam do mechanika, znów komputer i tym razem pokazuje czujnik wałka wydechowego - nie wiele myśląc zamawiamy i wymieniamy, Kasujemy błędy, przejażdzka i auto odzyskuje moc i jest ok. Powrót do mechanika , test komputera i zostają tylko sondy które jako tako znać o sobie nie dają. (podczas wyświetlania błędu czujników wałków informacji o błędzie sond brak.)

Mijają 3 tygodnie , przejechanych ok.1tyś km bez problemowo i problem powraca, brak mocy.

Jade do mechanika pokazuje czujnik wałka wydechowego - no cóż zdarza się - może wadliwy sie trafił. W ramach gwarancji wymieniamy na nowy, kasujemy błędy, sprawdzamy na nowo i teraz pokazuje błąd czujnika wałka dolotowego . W jeżdzie jest poprawa bo zyskała tak z 15km ale to nadal jest 90 a nie 150.

Spalanie przy normalnej jeżdzie wzrosło o ok.1-2 litry.

Podpowiecie może gdzie wsadzić dalej ręce ? Za vanosa się brać ? W sumie chodzi po cichu, znać o sobie nie daje. Silnik również równo chodzi, nie faluje, nie grzeje się i jak do tej pory się nie dusił. Poza zniwelowanymi po zakupie wyciekami nie było z nim najmniejszego problemu. (przejechane ok.10tyś km z czego 7 na gazie - nowa instalacja)

Czujnik wałka dolotowego nie pamiętam firmy , wydechowego Delfi, olej jak zaleca producent 5w30.

Przepraszam za rozwięzłość lecz nie wiedziałem jak krótkimi słowami przedstawić śwój problem.

Licze na pomoc, pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chcesz montować zamienniki czujników to tylko febi i nawet one nie zawsze są ok. Pytanie czy na pb jeździ dobrze? Bo od tego trzeba zacząć. Zakręć zawór gazy i sprawdź, poza tym komputer z inpa i test podczas jazdy, szczególnie jak nie będzie błędów czujników żeby zobaczyć jak pracują vanosy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Masz inpe? Już kilka razy ten program ratował mój portfel :) Powiem Ci tak bo miałem podobną sytuacje z czujnikami. Mało mocy, większe spalanie, czasem wywalało błąd sondy.

Okazało się że czujnik położenia wałka ssący mam wywalony a błędu na kompie nie było. Po czym poznałem, że jest uwalony, a no po tym:

Jakieś kosmiczne wartości miałem, zmieniłem czujnik i jest git, więc jak dasz rade to sprawdź sobie czy w takim zakresie pracuje u ciebie vanos i może uda się naprawić. Kupiłem oryginalną używkę.

A błąd sony wywalało mi przed padniętą odmę silnika, też warto sprawdzić, niby sondy trzymały wartości ale raz na jakiś czas błąd wyskoczył.

Powodzenia :)

Opublikowano

Dzięki za chęć pomocy. A więc tak :

Maniek, po przełączeniu na benzynę z poziomu przełącznika gazu różnica jest znikoma.

Dimexus inpy jeszcze niestety nie mam, ale w tym aucie jest tak często potrzebny że chyba zainwestuję. Jak rozumiem wystarczy mi kabel obd2-usb i program na kompie ?

Program inpa jest płatny/darmowy ? Dodatkowo działa na windowsie 10 czy trzeba szukać kompa z niższą wersją ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, kabel + inpa do pobrania, chodzi na win10.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.