Skocz do zawartości

Zwijacz pasów bezpieczeństwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, czy któryś z Was orientuje się czy jest możliwa regeneracja zwijacza? Mam problem polegający na tym, że pas po odpięciu, pas nie ma chęci się zwijać i trzeba mu lekko pomagać. Może to kwestia przesmarowania czegoś (jakiejś rolki) albo spryskania WD40 czy jakimś innym specyfikiem. Trochę mnie denerwuje takie ręczne wciskanie pasa w otwór, z którego wychodzi. Tak poza tym to działają bez problemu. Zanim kupiłem auto stało pod chmurką prawie dwa lata tak więc może coś tam przyrdzewiało lekko.
Opublikowano
  • Autor
jest to element nierozbieralny. kup inny.

Masz na myśli komplet? Pas razem ze zwijaczem? Pytałem już w paru miejscach ale wszędzie mają czarne pasy, u mnie są beżowe a nie mam zamiaru wymieniać wszystkich.

Opublikowano
... rozwiń pas do końca a potem powoli zwiń - jak jest gdzieś zagięty albo skręcony to taki jest objaw przy swobodnym jego puszczeniu - może pomoże ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Nie rozbieralny, bzdura, da się rozłożyć bez problemu i potem złożyć. Najczęściej za słabe zwijanie odpowiada sprężyna (jest to cienka na około 0,5 cm taśma metalowa bodajże hartowana) i jeżeli ją się naciagnie mocniej to automatycznie pas lepiej się chowa. W tym przypadku nie trzeba nawet rozbierać całego pasa tylko wymontować go wyciągnąc pas, wówczas rolka się rozwija i sprężyna naciąga , następnie należy wysunąć taki bolec plastikowy z tej rolki wyjąć pas (ale uważać aby roka się nie zwineła bo wówczas należy ją spowrotem naciagać) obrócić kilka razy rolke jaby dalej pas się rozwijał i założyć pas mocując go tym platikowym bolcem. Nie wiem jak u Ciebie czy masz napinacze razem z rolką czy osobno jak w e36. Jeżeli osobno to da się to zrobić bo jak razem jest rolka z napinaczem to już problem bo ja nie rozbierałbym tego z obawy przed jakimś samoczynnym wybuchem, a później ewentualnum złym działaniem podczas wypadku.

Troche to zawile napisane jezeli ktoś tego nie robił, ale da się to zrobić.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
  • Autor

O to chodziło. Bardzo dobrze opisane, krótko, zwięźle i na temat. Postaram się zrobić samemu.

Dzięki chłopaki!

P.S.

Nie posiadam napinaczy pirotechnicznych.