Skocz do zawartości

316i jak zwiększyć osiągi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Posiadam bmw 316i 1993r. z gazem. Chciałbym zwiększyć osiągi bo to skromne 102km szału nie robi, niekoniecznie chodzi o v-Max tylko żeby szybciej zbierał sie przy wyprzedzaniu. Zmiana silnika raczej nie wchodzi w grę ponieważ moje 316 jest bezawaryjne i chciałbym żeby tak zostało. Chip raczej tez nie wchodzi w grę bo słyszałem że przy dużych przebiegach lepiej sobie to podarować.

Dziękuję bardzo za pomoc :wink:

Opublikowano

skoro chip i zmiana silnika odpada to pozostaje:

1. wywalenie całego środka żeby odciązyć auto

2. turbo lub kompressor XD

a tak na powaznie to nic z tego silnika nie zrobisz.

Albo swap na coś większego albo nic.

Opublikowano
  • Autor
A jaki najbardziej polecacie?
Opublikowano
  • Autor
90km różnicy to już coś tylko że nikt mi nie da gwarancji że będzie wszystko w porządku z nim a koszt takiego silnika zaczyna sie od 2tys
Opublikowano

silnik to nie wszystko

potrzeba jeszcze

wał, dyfer, wydech, hamulce

nie chcesz zatrzymywać auta które ma 200 koni hamulcami z 100 koni :(

plus do tego jak piszesz nikt nie da gwarancji ze kupisz silnik w dobrym stanie.

Opublikowano
Dyfer 4.44 lub 4.45 i odczujesz różnice. Vmax będzie ok 180 ale będzie się lepiej zbierał.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam serdecznie. Posiadam bmw 316i 1993r. z gazem. Chciałbym zwiększyć osiągi bo to skromne 102km szału nie robi, niekoniecznie chodzi o v-Max tylko żeby szybciej zbierał sie przy wyprzedzaniu. Zmiana silnika raczej nie wchodzi w grę ponieważ moje 316 jest bezawaryjne i chciałbym żeby tak zostało. Chip raczej tez nie wchodzi w grę bo słyszałem że przy dużych przebiegach lepiej sobie to podarować.

Dziękuję bardzo za pomoc :wink:

102 km to miała 24 lata temu jak wyjechała z fabryki, zwiększysz osiągi jak doprowadzisz silnik do stanu fabrycznego.

Chipy w silnikach benzynowych nic nie dają bo chipuje się tylko diesle, które mają rezerwę, to zwykłe naciąganie kasy na chińskie atrapy. Zobacz na profesjonalne warsztaty, które chipują silniki, w ofercie mają tylko silniki diesla.

Wymiana dyfra na 4.45 to głupota bo tym na trasie się nie będzie dało jechać, spalanie będzie ogromne a silnik zakatujesz. Vmax 180 to będzie dobrze jak na aktualnym dyfrze uzyskasz.

Jedyne opcje to dbanie o stan techniczy tego co się ma albo swap na większą pojemność. Ja robiłem swap z M43B16 na M52B20, jestem zadowolony, różnica duża ale suma kosztów też nie mała jak chce się mieć wszystko jak trzeba. Przykładowo z drobniejszych rzeczy, które się pomija: inny wąż do wspomagania (inne gwinty), linka gazu, poduszki silnika, sprężyny, osłona pasa przedniego z dolotem do alternatora, osłona wentylatora wiskotycznego, akumulator w bagażniku (da się zmieścić z przodu ale wtedy gniazdo diagnostyczne nie wejdzie tam gdzie być powinno), pewnie by się jeszcze znalazło.