Skocz do zawartości

[e39 m54] auto rzuciło palenie. Pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj rano spotkała mnie niemiła niespodzianka. Podczas jazdy auto straciło zupełnie moc i stanęło. Po próbie ponownego odpalenia gdy trzymam wciśnięty pedał gazu auto pracuje na bardzo niskich obrotach a właściwie na granicy gaśnięcia natomiast gdy puszczę gaz auto gaśnie. Nie mam możliwości podłączyć się pod komputer przez najbliższy tydzień ale może ktoś kojarzy takie objawy i jest w stanie nakierować co może być przyczyna tej sytuacji. I pytanie dodatkowe czy można odholować samochod około 2 km do domu jeśli skrzynia jest automatyczna? Musiałem porzucić bunie w lesie i pojechać taxi do pracy.

pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc.

Opublikowano
Można z niską prędkością chyba ok 20 czy 30km/h ale lepiej sprawdź w instrukcji bo nie pamiętam. Jest prędkość i dystans jaki Mozna przejechać. Bez kompa to możesz sprawdzić iskre i czy paliwo dochodzi
Opublikowano
2 km z niską prędkością na N to chyba nic się nie stanie, gdyż instrukcja podaje chyba nawet do 70 km właśnie chyba z prędkością w ok. 20-30 km/h ale nie pamiętam dokładnie. Są tacy co holowali po autostradzie automat 80 km/h i podobno nic nie było ale są też tacy, którzy całkowicie zabraniają holowania automatu :)
Opublikowano
Stawiam na przepustnice elektroniczna bądź regulator biegu jałowego to nad przepustnica. sprawdz tez filtr powietrza. Albo może sie zatkaly katy
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możliwe, że pada pompa paliwa, podnieś kanapę i zobacz czy ja słychać. Wiadomo komputer wyjaśni sprawę, wtedy pewnie holowanie nie byłoby potrzebne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A czy pompa paliwa nie powodowała by gaśnięcia przy wciśnięciu gazu (spadek ciśnienia na listwie?) a na wolnych jako tako by chodziło?

Pytam z ciekawości ponieważ byłem przekonany, że tak się objawia padająca pompa.

I czy problemy z przepustnicą nie wyrzucą od razu EML na deskę?

Opublikowano

Skontrolować filtr paliwa jak od dawna go nie wymieniałeś.

Sprawdź czy pompa paliwa działa i jakie ciśnienie podaje na listę wtryskową. Na listwie jest specjalne złącze do wkręcenia czujnika zegarowego.