Skocz do zawartości

Sprężyny HR czy BMW M-P ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie założyłem 19" kółka ( z oponami 265 z tyłu- o co głównie chodziło) - ale autko się teraz prosi o obniżenie; chciałbym raczej umiarkowanego więc chyba mam do wyboru tylko jedną z dwóch opcji:

1. HR (obniżenie ok. 15mm, niedrogie; wymagają chyba wymiany "odbojników" - jakie polecacie i skąd?)

2. BMW M-Performance (odbojniki w zestawie, obniżają ok. 10mm, brak problemów z ewentualnymi roszczeniami gwarancyjnymi w BMW - ale zapewne droższe)

Które z powyższych 2 rozwiązań polecacie jako sprawdzone i optymalne?

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Zależy czego oczekujesz....H&R lepsze obniżenie i wygląd ,M P trochę większa koza ale tylko minimalnie, na komforcie nie odczujesz praktycznie różnicy pomiędzy tymi kompletami

Ja bym brał to pierwsze :cool2:

Opublikowano
  • Autor

Wybacz lamerskie pytanie - co znaczy "trochę większa koza"? :)

Piotr

Opublikowano

:D , autko będzie stało ciut wyżej... Ale to tylko 5 mm albo aż, czasem się właśnie rozbija o te parę milimetrów

Trochę potestowalem zawieszen i H&R robi naprawdę fajne sprężyny

Opublikowano
Że będzie wyżej ;)

Zobacz jeszcze Eibach.

Dokładnie jak kolega pisze Eibach....ale tylko sportline

Pro kit trochę za mało obniży...na ale każdy lubi co innego :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Panowie :) Trudna decyzja przede mną, bo - w odróżnieniu od Was - mam zero doświadczenia w modyfikacji BMW... Kiedyś (za młodu) zawsze "ulepszałem" swoje Ople czy Hondy - ale odkąd jeżdżę BMW, jakoś ufałem że lepiej od fabryki nie zrobię. N i faktycznie: moje E46 330i było idealne; nawet przez myśl mi nie przeszła potrzeba zmiany rozmiaru kół czy obniżania! Ale ten M235i chyba specjalnie został przez Fabrykę zrobiony z kilkoma hmm... wadami, aby nie zagrażać tak mocno M2. Np. opony 245mm przy RWD, to jakaś pomyłka przy tym momencie silnika - a felgi tak wąskie, że prosta wymiana na szersze gumy w grę nie wchodzi... Teraz mam te 265mm z tyłu (235 z przodu), ale z tą dziurą między gumą a nadkolem wygląda śmiesznie... Więc jak się już zacznie, to jeden mod pociąga za sobą kolejny, i apetyt rośnie :)

Powiedzcie mi proszę jedno: czy jest sens w ogóle wchodzić w koszty, aby obniżyć o 10mm? Ale z drugiej strony - na tor nie jeżdżę, więc np. 20-25mm to już za dużo, bo chcę zachować jakieś minimum prześwitu... Więc - H&R i 15mm? OK, ale skąd wziąć te bump stops - bez nich ponoć lecą amortyzatory.

Acha - jeszcze jedno, ważne pytanie: mam 63 lata i chory kręgosłup, więc nie chciałbym dostać taczki. Ponoć H&R są nawet nieco miększe zwłaszcza z tyłu) od stock'owych - prawda to? A jak jest ze sztywnością sprężyn M-P?

Piotr

Opublikowano
  • Moderatorzy

10 mm to niewiele ale szpary w nadkolu lekko poprawi. Odboje zapewne H&R produkuje, zapytaj dystrybutora.

Moim zdaniem nie tylko dla wyglądu warto zmienić sprężyny - dwukrotnie po zmianie (z tym że u mnie na Eibach) odczułem poprawę pracy zawieszenia. Sprężyny jednocześnie niwelują przechyły i przyjemniej wybierają nierówności - fabryczne są dużo gorsze.

Opublikowano
  • Autor

A Twoje Eibachy o ile obniżają - bo z tego co znalazłem:

- Pro-kit: 40mm

- Sportline: 50mm

To dla mnie chyba za dużo... Z kolei H&R ma w dokumentacji wzmiankę, że w przypadku zawieszenia M w BMW wynikowe obniżenie może być mniejsze, niż nominalne 15mm (albo 25mm w innej wersji). Jak to będzie w M235i, któy faktycznie ma obniżone w stosunku do standardowego dla serii 2 - zawieszenie adaptacyjne?

Pytam Was, bo często Dystrybutor nie zna takich szczegółów dla dość niszowego modelu, jakim jest M235i... Z góry dzięki!

Piotr

Edytowane przez MoldCAD

Opublikowano
  • Moderatorzy

U mnie pro kit w serii 1 f20 obniżył o 35 mm przód i 30 tyl. A m235i to w zasadzie pochodna jedynki f20.

Teraz natomiast usiadło mi 18 mm bo dla xdrive są inne sprężyny..