Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcialem dowiedziec się, jak uzytkownicy e46 poradzili sobie z polożeniem kabli instalacji audio. Chcialbym u siebie polozyć przewod chinch + kilka kabli glosnikowych. Czy ktos ma dokladny opis co i jak rozebrac, czy bede to musial robic na "czuja" ? Wiem ze to trudny temat, ale zrobic trzeba. I jeszcze jedno pytanko: podobno ludzie mający suby w bagaznikach wywalaja tylne glosniki zebypolaczyc bagaznik z kabina (inaczej nic nie slychac). Prawda to ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanko: podobno ludzie mający suby w bagaznikach wywalaja tylne glosniki zebypolaczyc bagaznik z kabina (inaczej nic nie slychac). Prawda to ?

Absolutnie nie prawda. Ogolnie jesli nie ma w polce z tylu miejsca na glosniki to poakujemy kase w przod, bo przeciez patrzac na tv nie slyszymy glosu za plecami. Ale jesli samochd ma fabrycznie tam otwory to nalezy to wykozystac i cos tam wmontowac. Niskie tony z subwoofera nie powinny grac glosno tak jak wysokotonowe tylko powinny grac czysto i nisko. Czym lepsza moc wzmaka i suba tym glosniej zagra. W sumie to sub powienien byc w zamknietym bagazniku wtedy lepiej slychac w samochodzie. Trzeba to tez odpowiednio wszytsko dopasowac. Jesli chodzi o kabel to najlepiej przy listwach progowych od srodka albo gdzies pod wykladzina.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Czym lepsza moc wzmaka i suba tym glosniej zagra. W sumie to sub powienien byc w zamknietym bagazniku wtedy lepiej slychac w samochodzie. Trzeba to tez odpowiednio wszytsko dopasowac.

Pytam bo kumpel ma ogromny wzmak alpine + dosc konkretna skrzynka tez alpine i w srodku nic nie slychac (a w bagzniku bassu az za duzo). Wygluszenie bagaznika robi swoje, dlatego ludzie mowia, ze trzeba zrobic mozliwie dobre polaczenie kabiny z baganikiem, a w bmw robi sie to przez dziury w tylnej polce (?). Co do polozenia kabli to nic nie pomogles :(

Xdrive

Koder

Opublikowano
Jak moze nic nie slychac?? Chyba troche przesadzone. Jak mam samochod pozamykany to i tak slychac niskie tony nawet w domu. Tym bardziej ze to Alpine!!! Kumpel w E36 ma z tylu blache za siedzeniami i do tego butle z gazemzaraz za siedzeniami. W polce ma normalne glosnik. A pod polka oczywiscie tez blacha. Glosniki ma sredniej kalsy tak samo jak i wzmak. A slychac odpowiednio dobrze. O zadnych polaczeniach nigdy nie slyszalem a troche sie anczytalem i wogole. Polecam forum http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=6

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Jak moze nic nie slychac?? Chyba troche przesadzone. Jak mam samochod pozamykany to i tak slychac niskie tony nawet w domu. Tym bardziej ze to Alpine!!! Kumpel w E36 ma z tylu blache za siedzeniami i do tego butle z gazemzaraz za siedzeniami. W polce ma normalne glosnik. A pod polka oczywiscie tez blacha. Glosniki ma sredniej kalsy tak samo jak i wzmak. A slychac odpowiednio dobrze. O zadnych polaczeniach nigdy nie slyszalem a troche sie anczytalem i wogole. Polecam forum http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=6

Slychac troche basu owszem, ale nie tyle ile byloby zadowalajaco. Praktycznie wiecej niz skrzynka w bagazniku dają glosniki w tylnej polce

Xdrive

Koder

Opublikowano

Najlepiej zdemontowac centralna konsole, wyciagnac tylnia kanape oraz zdemontowac lewy bok (nieotwieralna czesc oparcia kanapy).

Dzieki temu kable mozna puscic z bagaznika przez dosc duzy otwor zaslepiony gabka tuz obok fabrycznej wiazki kabli do wnetrza kabiny.

Dalej pod tylnia kanapa kable biegna w kierunku tunelu tylnego walu napedowego. Najtrudniejszym momentem jestprzecisniecie kawalka drutu miedzy wykladzina a tunelem jako ze dywan w tym miejscu polozony jest w ksztalcie litery U. Nastepnie kable biegna do centrali srodkowej wychodza otworem w dywanie tuz obok hamulca recznego, z prawej strony lewarka zmiany biegow, pod przyciskami do otwierania szyb, z prawej strony popielniczki prosto do miejsca gdzie z reguly instaluje sie radio. :cool2:

Zaleta tego rozwiazania jest to ze kable sa zdecydowanie krotsze a co za tym idzie tansze. 2.5 metrowe kable w zupelnosci wystarcza.

Opublikowano

Slychac troche basu owszem, ale nie tyle ile byloby zadowalajaco. Praktycznie wiecej niz skrzynka w bagazniku dają glosniki w tylnej polce

to nie mam pojecia co on ma w bagazniku. Jeszcze z takim przypadkiem sie nie spotkalem. Jesli masz jakiegos znajomego ze sprzetem to popros go o probe subwoofera w swoim samochodzie. Nie wierze ze glosniki zwykle moga dac wecej basu niz sub.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

to nie mam pojecia co on ma w bagazniku. Jeszcze z takim przypadkiem sie nie spotkalem. Jesli masz jakiegos znajomego ze sprzetem to popros go o probe subwoofera w swoim samochodzie. Nie wierze ze glosniki zwykle moga dac wecej basu niz sub.

Oczywiscie ze daja go mniej, chodzi o to ze suba skutecznie wytlumia bagaznik (nie slychac prawie nic, a w bagazniku rzeźnia)

Xdrive

Koder

Opublikowano

no wiec sprobuj wywalic te glsoniki z tylnej polki i zrob tam jak najwieksza droznosc. A siedzenia sa rozkladane z tylu?? Nie ma tam jakichs blach?? Ja w moim e36 coupe nie mam blach tak jak w sedanach z nierozkaldanymi siedzieniami i slychac rewelacyjnie. Mam normalne skorzane siedzenia i pod polka z tylu sa blach wzmacniajace tak jak bylo to seryjnie montowane. Efekt jest genialny. Zrob zdjecia z twojego bagaznika jesli masz taka mozliwosc i wrzuc na serwer. Chetnie sobie obejrze ten przypadek.

A tu jest bagaznik mojego kumpla i jego gaz. Za gazem jest jeszcze blacha bo nie ma skaldanych siedzen z tylu. I to mu wszytsko ladnie gra!!

http://img157.imageshack.us/img157/6231/xrdo6.jpg

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Sub juz zamontowany (infinity 1230w). Faktycznie u mnie gra rewelka (mam skladane kanapy i ski sack). Nie wiem jak to mozliwe, ale u mojego kumpla w sedanie (ma blache bez podlokietnika idziury na narty) bas slychac bardzo slabo!. Chcialem tez podziekowac LUKASZ_PL za rade - sposob z tunelem srodkowym jest rewelacyjny, kabelki przechodzą latwo, szybko i prosto, polecam ten sposob - nie trzeba meczyc sie z plastikami w progach i rozbieraniem deski rozdzielczej. Przy okazji podlaczania kabelkow zauwazylem, ze jakis baran nie podlaczyl węzyka oparów od akku i w komorze akumulatora mialem pełno białego proszku (takie cos wydziela akku podczas ladowania). Efekt - pordzewialy stelarz i raczej nie mily zapach. Radze dobrze popatrzyc czy jest tam odpowiednie polaczenie. Wracajac do glosnikow z tylu w polce - wywalilem je (sa i tak zbedne do stereo), zostawiajac tam piekne dziury pod siatkami. Jedyny problem z ktorym sie teraz borykam to kable od radyjka (strasznie malo miejsca). Kontynuujac watek mam pytanie do znawcow: Moge zostawic oryginalne kabelki do glownikow w drzwiach ? Do radia polozylem juz sobie beztlenowce, ale od radia chcialem zostawic oryginalne (mniej roboty). Pozdr

Xdrive

Koder

Opublikowano
zalezy jakie chcesz glsoniki wrzucic do drzwi. jesli maja byc zasilane radiem jedynie to kabelki zostaw. Zazwyczaj seryjnie montowany sprzet jest wyposaozy w wystarczajace kabelki. W sumie to ciezko sie przedrzec z grubszymi przewodami. Chyba ze planujesz zasilic wszystie glosniki wzmacniaczem to wtedy juz kable beda niezbedna z wiekszym przekrojem. A co do plataniny kabli za radiem to zgodze sie rowniez. Nameczylem sie z tym chyba godzine zanim podlaczylem moje radyjko. Najlepiej porozbierac elementy przez ktore mozna puscic przewod zamiast objezdzania i chowani ich gdzies. Czym krocej tym lepiej. Wogole w BMW ze sprzetem audio to troszke trzeba poglowkowac. A ten twoj kumpel to nie wiem czemu ma takie dziwne zjawisko w bagazniku ze nie slychac.

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
U mnie w e46 sedanie dobrze słychać-musiałem wywalić schowek na narty, suba ustawiłem tak że głośnik można zobaczyć z wnętrza kanapy odłaniając ten kawałek materiału. Fak , faktem że jak miałem ten sprzęt w fiacie punto to wymiatał, tzn walił tak że w czasie deszceu woda zaciekała do środka od ciśnienia w bmw już tego nie ma, ale za to dźwięk jest ładniejszy. A żeby smieścić radio z przejściówka kabli w fabrycznym miejscu to się nagimnastykowałem chyba z godzine. Seryjne głośniki po wrzuceniu konkretnego radia zaczeły o wiele lepiej grać.
Opublikowano
U mnie w e46 sedanie dobrze słychać-musiałem wywalić schowek na narty, suba ustawiłem tak że głośnik można zobaczyć z wnętrza kanapy odłaniając ten kawałek materiału.

Tez mysle wlasnie nad takim rozwiazaniem

Fak , faktem że jak miałem ten sprzęt w fiacie punto to wymiatał, tzn walił tak że w czasie deszceu woda zaciekała do środka od ciśnienia w bmw już tego nie ma, ale za to dźwięk jest ładniejszy.

Tak samo ja mialem kiedys w golfie i lanosie. Zupelnie inne akustycznie wozy.

A żeby smieścić radio z przejściówka kabli w fabrycznym miejscu to się nagimnastykowałem chyba z godzine. Seryjne głośniki po wrzuceniu konkretnego radia zaczeły o wiele lepiej grać.

Tez troche sie nameczylem, a i jeszcze nie jest idealnie. Mam zamysl rozebrac nawiew nad radiem i wtedy dokladnie poupychac kable. Co do lepszego grania pod innym sprzetem to racja, ale to nadal nie zmienia faktu ze gra baaardzo slabo

Xdrive

Koder

Opublikowano
widze że jesteś z Poznania, więc zapraszam na spocik na parking przy leszku w niedziele o 15(w tą mnie wyjątkjowo nie będzie)-chętnie obloookam sobie twoje autko.