Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, sprawdzam samochód ktory chce kupic po numerze VIN i w samochodzie jest 2.0D 184km a wg. VINU jest tam 2.0D 143km

Da sie to jakoś wytłumaczyć ?

oto numer vin: WBAPG11040A900082

Opublikowano

Wszystko sie jak najbardziej zgadza. Auto nigdy nie mialo 184 koni (jest to wersja 18d i stąd to wynika), co więcej to nie ma nawet tych 143 gdyż pochodzi z Danii i ma fabrycznie ograniczoną moc. Można to oczywiście odblokować do tej deklarowanej. Skąd sugestie że ma ten najmocniejszy silnik? Być może była przekladka,być może jakies bledy w papierach. VIN nie kłamie.

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/WBAPG11040A900082/PL

Opublikowano
Wszystko sie jak najbardziej zgadza. Auto nigdy nie mialo 184 koni (jest to wersja 18d i stąd to wynika), co więcej to nie ma nawet tych 143 gdyż pochodzi z Danii i ma fabrycznie ograniczoną moc. Można to oczywiście odblokować do tej deklarowanej. Skąd sugestie że ma ten najmocniejszy silnik? Być może była przekladka,być może jakies bledy w papierach. VIN nie kłamie.

https://www.etkbmw.com/bmw/PL/vin/decoder/WBAPG11040A900082/PL

Nie wiem co robić w takim wypadku. Ponieważ jechałem dzien wcześniej 2.0D 177km i jechała o wiele gorzej niż ta o której mowa wyzej.

edit: Gadałem wlasnie z wlascicielm o tej sytuacji. Powiedział że jest wgrana mapa silnika która podniosła moc do 184km. I że te silniki nie różnią sie niczym innym oprócz mapy w sensie 143km a 184km. (podobno było to robione w autoryzowanym serwisie) Czy wierzyć w coś takiego bo auto jest naprawde zadbane i zrywne.

Czy silnik ten jest wolny od wady fabrycznej w postacji pekajacych łanuchów rozrządu, szukałem specjalnie wersji 184km bo slyszalem ze mniej awaryjna a tu takie cos. Co myslicie ?

Opublikowano

W serwisie to tak moim zdaniem nie robią,bynajmniej w Polsce, bo u nas nie chcą zbytnio nawet programować auta (duża odpowiedzialność), a juz na pewno nie wcelu takich zmian jak powyżej. Ewentualnie byl wgrany program na podniesienie mocy w innej firmie. Mozesz sprawdź wiarygodnośc slow sprzedajacego w, serwisie. Chociaż w moim F30 w serwisie BMW w USA dokladali sportowe zawieszenie oraz bardzo drogi box tuningowy Dinan...i sa na to odpowiednie wpisy w historii serwisowej.

Silnik ten nie jest wolny od wad rozrządu. Nawet w F10 problemu mie wyeliminowano niestety. Tu na forum jest mnóstwo tematów o tym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem co robić w takim wypadku. Ponieważ jechałem dzien wcześniej 2.0D 177km i jechała o wiele gorzej niż ta o której mowa wyzej.

edit: Gadałem wlasnie z wlascicielm o tej sytuacji. Powiedział że jest wgrana mapa silnika która podniosła moc do 184km. I że te silniki nie różnią sie niczym innym oprócz mapy w sensie 143km a 184km. (podobno było to robione w autoryzowanym serwisie) Czy wierzyć w coś takiego bo auto jest naprawde zadbane i zrywne.

Na pewno w autoryzowanym serwisie tego nie zrobili. Kłamstwem też jest, że te silniki różnią się tylko mapą. Mają inne turbo i inne wtryskiwacze. Fakt faktem, że ładnie się kręcą na 180KM, ale nie jest to 320d i tyle. Jeżeli sprzedawca tak to auto ogłasza to jest typowym hadlarzyną kłamczuszkiem.