Skocz do zawartości

skrzynia automatyczna-dynamiczna wymiana oleju e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni biegow (model 5HP-19) i przegladajac internet natknelem sie na temat dynamicznej wymiany oleju w skrzyniach automatycznych. czytajac rozne artykuly i opinie, spotkalem sie tylko z pozytywnymi aspektami takiej wymiany (cena calej uslugi jest dosyc wysoka-jako minus). Chciale sie podpytac czy ktos juz przerabial ten temat i moglby polecic jakis dobry warsztat, gdzie moglbym sie z tym tam wybrac i cala robota przebiegla by bez zadnych niemilych niespodzianek. Interesowaly by mnie okolice Zielonej Gory i Poznania. Z gory dzieki za jakiekolwiek informacje/uwagi/opinie
Opublikowano
Szczerze chyba sie nie oplaca wymieniac oleju gdyz koszt wyniesie okolo 600zl olej filtr uszczelka i robocizna a 2 skrzynie kupisz za okolo 1000zl.Jak dobrze pracuje to nie ruszaj.Ja u siebie mialem poprzednia 523i i 11 lat jedzilem bez wymiany oleju w skrzyni automatycznej jedynie sprawdzilem stan oleju i dolalem 0,5 litra oleju i sprzedalem koledze ktory jedzi dalej nia bez wymiany.Przy obecnej 540i wymienilem(poprzedni wlasciciel wymienial) gdyz ciezko taka skrzynie dostac i droga jest to warto inwestowac,generalnie jak ktos od nowosci nie wymienial to po wymianie moze byc roznie.
Opublikowano
Akurat o wymianie oleju w automacie jest osobny wątek i morał jest jeden: warto, praktycznie same plusy i wszyscy, którzy to zrobili polecają, bo praca skrzyni znacznie się poprawia. Sam wymieniałem i magnesy na misce były całe w czarnym takim błocie, ale bez metalicznych części, filtr też był bez opiłków ale był zwyczajnie czarny. Olej był brudny i zużyty. Skrzynia zupełnie inaczej zaczęła pracować na nowym oleju. Zrobiłem to po kupnie. Może nie koniecznie musisz to robić dynamicznie, wystarczy normalnie. Wymienić sam olej z filtrem i wyczyścić całą miskę. Trzeba tylko pamiętać o sprawdzeniu poziomu oleju na pracującym silniku po rozgrzaniu do odpowiedniej temperatury i przemieszaniu różnych pozycji lewarkiem, żeby olej wszędzie dotarł.
Opublikowano
Ja polecam wymianę oleju w skrzyni. Wymieniłem tydzień temu metoda dynamiczna (850zl) i jej praca znacznie się poprawiła. Mechanik który wymieniał olej mówił ze nigdy nie był wymieniany i skrzynia nie padła. Jeśli samochod ma być na dłużej to ja bym wymienił.