Skocz do zawartości

528 - dziwny dźwięk dochodzący spod maski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ;)

Na początku dodam, że szukałem tego samego problemu wszędzie ale nigdzie niestety nie znalazłem. Nawet nie wiem jak opisać dźwięk który się wydobywa spod maski dlatego nagrałem krótki filmik do ściągnięcia: https://megawrzuta.pl/download/631cdddbf18584695d57992f7c050984.html

Co dziwne, problem występuje tylko na wyłączonym silniku. Kiedy jadę samochodem ani razu nie wydał takiego dźwięku. Wyłączam silnik, zamykam samochód, wracam po 10 minutach a on tak skrzeczy.

Wydaję mi się, że dźwięk pochodzi z lewej strony samochodu (z lewej kiedy stoimy z przodu auta, czyli po stronie pasażera z przodu). Jeśli ma to znaczenie to auto posiada instalację gazową.

Nie wiecie może o co tutaj chodzi? Z góry dzięki za wszystkie sugestie ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Jeśli komuś się nie chcę ściągać tego filmiku to wrzuciłem go na YouTube:
Opublikowano
No właśnie to buczenie wg. mnie pochodzi od reduktora lpg, jakaś nieszczelność i zaciąga powietrze lub wypuszcza i efekt "pierdziawki"
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Da się to jakoś sprawdzić czy faktycznie jest to ten problem czy wizyta u gazownika/mechanika?
Opublikowano
No ale to nie jesteś w stanie przyłożyć ucha i stwierdzić czy dźwięk idzie z parownika czy nie? Jak tak, to do gazownika, chyba, że sam rozbierasz parownik i szukasz usterki.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
No ale to nie jesteś w stanie przyłożyć ucha i stwierdzić czy dźwięk idzie z parownika czy nie? Jak tak, to do gazownika, chyba, że sam rozbierasz parownik i szukasz usterki.

Ten dźwięk bardzo rzadko występuje i ciężko napisać coś więcej ale wydaje mi się, że ten odgłos jest jakby jeszcze niżej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Byłem niedawno u gazownika. Wymienił jakieś uszczelki, wyczyścił reduktor i podpiął pod kompa. Na reduktorze było za wysokie ciśnienie (wtedy zawór bezpieczeństwa "zbija" to za duże ciśnienie i stąd podobno ten dźwięk) i coś tam pozmieniał i powinno być ok. Wydaje mi się, że problem występował tylko, kiedy mam mało gazu w butli (czyli np. jakieś 5-10 litrów - butla ma 59 litrów). Koszt 50 zł. Jeśli problem powróci to zdam relacje jakie dodatkowe koszty bo jest podejrzenie regeneracji lub wymiana reduktora.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jeżeli chcesz sprawdzić reduktor, widzę że to Prins, to sprawdź zawór upustowy nadmiernego ciśnienia, który jest przykręcony na jego obudowie, po odkręceniu będzie sprężynka a na dole kulka która za to odpowiada. Ale nawet nie odkręcając go, w momencie kiedy się to odzywa, powinieneś poczuć gaz
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za wskazówkę, jeśli problem powróci to sprawdzę.
Opublikowano

Witam podepne się pod temat tylko że z 2 litrowym dislem kto mi powie co to może być za dźwięk?

https://youtu.be/ajA6R76FOhY

Opublikowano

Witam podepne się pod temat tylko że z 2 litrowym dislem kto mi powie co to może być za dźwięk?

https://youtu.be/ajA6R76FOhY

Opublikowano
Powiedz tylko czy mi Się wydaje czy tak jest, że po zdjęciu korka oleju ciśnienie wywala do góry :?:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Tak wywala właśnie i to mnie martwi też a do tego ten dźwięk