Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Czy ktoś forumowiczów bawił się w doposażenie w fabryczny alarm? Na zagranicznych forach jest instrukcja montażu ale tylko wyłącznie nowych zestawów.

Orientujecie sie czy można zamontować alarm z rynku wtórnego?

Opublikowano

Wg mnie jest to zupełnie bezsensowne, dlatego że alarm taki można bardzo sprawnie rozbroic w kilkanaście sekund, góra kilkadziesiąt :shock: i nie trzeba być złodziejem czy mózgowcem.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest montaż jakiegokolwiek niefabrycznego działającego po CAN i współpracującego z fabrycznym pilotem. Dodatkowo mają szereg innych atutów jak dodatkowe czujniki, autoryzację itd. Nie chcę zbytnio wdawać się w szczegóły :8) ze względów bezpieczeństwa.

Bardzo dobrym alarmem tego typu jest SEO perfect CAN i szczerze polecam.

Zdecydowanie zmiescisz się w kwocie 800 zł.

Opublikowano

W tym temacie jest instrukcja viewtopic.php?f=93&t=254055. Potrzebujesz:

- Czujnik ultradźwiękowy do tylnej lampki w podsufitce (numery real oem) + sama lampka bo aktualna zapewne nie ma otworów

- Wiązkę podsufitki biegnącą od przedniej lampki do tylnej. Handlarze mają takie rzeczy wystarczy popytać.

- Lusterko z diodą + dwa kabelki do podłączenia do przedniej lampki. Polecam od razu montować fotochrom jeśli jeszcze nie masz, to tylko parę dodatkowych kabelków.

- Czujnik otwarcia maski + przewód do modułu FRM. Nie jest on niezbędny ale bez tego nie będzie reakcji na otwarcie maski.

- Syrena wraz z mocowaniem + dwa przewody do syreny.

- W niektórych modelach podobno jakieś kable trzeba dokładać od drzwi do FRM. U mnie te kable już były.

Żeby nie ciągnąć kabli przez pół samochodu puściłem kable od czujnika ultradźwiękowego wzdłuż poprzeczki w dachu w kierunku środkowego słupka, następnie po tylnym słupku do nadkola i syreny.

taki można bardzo sprawnie rozbroic w kilkanaście sekund, góra kilkadziesiąt

Nawet jeśli fabryczna syrena ma własną baterię?

Opublikowano

Fabryczny alarm dezaktywujesz chociażby przekrecajac kluczykiem w zamku od drzwi kierowcy. Wydaje się niby skąd złodziej weźmie kluczyk...otóż na miejscu "dorabia" i trwa to góra 1.5 min jak ma sprawne ręce a odpalenie samego auta to trwa z pół minuty.

Mogę polecić kogoś o mądrej głowie, bardzo kumatego i pewnego w 3mieście.

Opublikowano
Dziwne, bo gościu który mi to montował to przy mnie najpierw demonstrował dezaktywację fabrycznego przekreceniem kluczyka w drzwiach.
  • 1 rok później...