Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Marzy mi się 735i, najlepiej w manalu i wkrótce to marzenie chyba zrealizuje... na 98% kupie auto z gazem. Domyślam się że będzie duży spadek mocy i z testowych 8,6 do 100 km/h może się zrobić nawet i 12 sekund... to wersja pesymistyczna; ale widziałem wykresy mocy fur na mikserze (30% mocy stracone :(); no ale cóż; nawet w takim przypadku od biedy jest czym jechać. Chciałbym zapytać jak sprawuje się BLOS w tych autach? Czy jest szansa na normalne osiągi?

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie mierzyłem osiągów ale blos sprawuje się rewelacyjnie w porównaniu do palnika. Po prostu odczułem to "na własnej skórze" :D
peace & love
Opublikowano
Nie mierzyłem osiągów ale blos sprawuje się rewelacyjnie w porównaniu do palnika. Po prostu odczułem to "na własnej skórze" :D

A nie ma problemu z zasilaniem? Tzn. podobno standardowe parowniki do 140 kW nie wyrabiają... nie żebym kusił... ale bardzo proszę o sprawdzenie, co Ty na to? Nie ciągnie Cie by sprawdzić? :) Jakbyś mi pożyczył auto to sam być Ci chętnie sprawdził ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Rzeczywiście żaden parownik BRC nie wyrobi się. Od 4000 zmuła i może być BUM! Parownik OMVL REG największy i cyka elegancko. Zdumiewająca wydajność jest tego parownika, no ale podobno ma obsłużyć auta do 6000 cm3.

Nie ciągnie Cie by sprawdzić? Jakbyś mi pożyczył auto to sam być Ci chętnie sprawdził

Sprawdzam dosyć często ale na polu bitwy (czyt. Na drodze), a nie ze stoperem w ręku. Z tego co piszesz wnioskuję, że Tobie trzeba M3, bo chyba jeszcze się nie wyszalałeś :twisted: . Jak wyjdziesz cało z M-ki wtedy kupuj "Siódemę".

peace & love
Opublikowano
Rzeczywiście żaden parownik BRC nie wyrobi się. Od 4000 zmuła i może być BUM! Parownik OMVL REG największy i cyka elegancko. Zdumiewająca wydajność jest tego parownika, no ale podobno ma obsłużyć auta do 6000 cm3.

Ile takie cudo kosztuje?

Nie ciągnie Cie by sprawdzić? Jakbyś mi pożyczył auto to sam być Ci chętnie sprawdził

Sprawdzam dosyć często ale na polu bitwy (czyt. Na drodze), a nie ze stoperem w ręku. Z tego co piszesz wnioskuję, że Tobie trzeba M3, bo chyba jeszcze się nie wyszalałeś :twisted: . Jak wyjdziesz cało z M-ki wtedy kupuj "Siódemę".

Cenie sobie komfort. To by było moje pierwsze dorosłe auto :)

Jakie masz spalanie przy tym systemie? Nie dasz się namowić na sprint ze stoperem? :P Ja na Twoim miejscu zrobiłbym już to dawno :) Kusiłoby mnie :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Ile takie cudo kosztuje?

Do 300 PNZ

Nie wiem dokładnie ile pali. Ostatnio około 16l/100km

Mam jeszcze jedno pytanko dot. BLOS-a... skoro to mechaniczne to czy jest odcięcie przy puszczeniu gazu i hamowaniu silnikiem?

Nie zaglądałem tam do środka podczas hamowania silnikiem :D ale działanie urządzenia jest zależne od różnicy ciśnień między kolektorem a przestrzenią dolotu więc nie ma odcięcia. Kto zresztą stosuje "cut-off" w instalacji II gen. przy takiej pojemności kolektora :?:

peace & love
Opublikowano
po zdjeciu nogi z gazu blos zamyka sie sam automatycznie. nie ma podcisnienia w kolektorze = nie ma podawanego gazu. przy sprawnych cewkach zaplonowych i swiecach nawet rozregulowany blos nie wystrzeli. juz to probowalem.
DIESEL POWER
Opublikowano
Kolega zastosował blos-a do Jaguara XJ6 3,2l, wynik jest zdumiewający. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że sekwencja to pomyłka :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A jak sie sprawuje Blos w "automacie" ?????? Chcialbym zakupic tego Blosa bo na terazniejszym gazie to nie ma jazdy ani wyprzedzic ani poszalec bo strzeli a kupilem nowa przeplywke i nie chce jej stracic za szybko :)
Magia trzech liter - BMW