Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie, byłam na komputerze w warsztacie i stwierdzili że słabe napięcie dochodzi do komputera sterującego silnikiem czy jakoś tak :?

co może być przyczyną :?:

miał ktoś taki przypadek :?:

mechanik mówił że to mogą być winne jakieś przekaźniki lub przewody :?

jak to przekaźniki to jakie to te przekaźniki sprawdzić? myśle że one są w puszce ale które to nie wiem :(

Opublikowano

A czy w związku z tym napięciem masz jakieś problemy z silnikiem?

Cała instalacja silnikowa zasilana jest z jednego źródła i dokładnie jest to przewód przykręcony bezpośrednio do klemy plusowej. Następnie kabel ten poprzez przekaźniki doprowadza zasilanie do sterownika. Przekaźniki te mieszczą się w E36 obok skrzynki bezpiecznikowej pod maską. Trzy w kupie pod czarną zakrywką sterują zasilaniem na instalacje silnikową ze sterownikiem, sondą lambda, pompą paliwa. Jeżeli na którymś z nich są straty to na białym.

Zmierz zasilanie na klemach, na wejściu białego przekaźnika i na wyjściu - oczywiście na pracującym silniku.

Jakie masz ogółem ładowanie.

Posprawdzaj masę - przytykaj minusowy kabel miernika do różnych punktów.

Opublikowano

aha posprawdzam

ładowanie mam baardzo dobre jeżeli chodzi o akumulator itd. bo tyle co mam podłączone do zasialnia to mało kto ma i ładnie wszystko chodzi akumulator też baaardzo dobrze trzyma :cool2:

posprawdzam jeszcze biały przekaźnik jak piszesz i napisze jak i co

na ohmomierzu mam ustawić na sprawdzanie 12V jak to zwykle robie :?:

Opublikowano
Tak. Dokładnie,

Mała poprawka - na voltomierzu. Może drobna i mało istotna z Twojego punktu widzenia, lecz dla mnie różnica jest ogromna :D

ok od dzisiaj jest voltomierz :dance:

aha i jeszcze jedno ostatnio montowałem odcięcie zapłonu i przeciołem kabelik przy pompie paliwa ten jeden ćieńszy co jest przy tej kostce pod siedzeniem "kiedy wyjąłem tą wtyczke to autko gasło" ale to chyba nie to

bo odcięcie zapłonu i tak zamyka cału obwód :?

a problemów z silnikiem nie mam żadnych jak mi sie wydaje :? bo działa i śmiga