Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Mam takie pytanie. Czy w 3.0sd (m57n2 286 KM BiTurbo) znajduje się jakiś filtr ODMY, który by należało wymienić podczas wymiany oleju? Albo może samą ODME trzeba wymienić? Lub też na coś innego zwrócić uwagę podczas wymiany oleju?

Znalazłem tylko taki temat z 2010 roku - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=296495&p=2204888&hilit=odme#p2204888 .

Jednak on nic nie pomógł.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdr.

Opublikowano
nie ma filtra odmy według realoem. Ja mam oryginał bez filtra i jest ok, poprzednie wersje tego silnika mają. Ucieka ci olej przez odmę?
Opublikowano
nie ma filtra odmy według realoem. Ja mam oryginał bez filtra i jest ok, poprzednie wersje tego silnika mają. Ucieka ci olej przez odmę?

hmmm ja u siebie mam filtr odmy e0 3.0sd 2008 sierpien.wymienialem przy ostatniej wymianie oleju

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jeśli chodzi o odmę w N57, czy jest tam filter, który trzeba zmieniać lub czyścić? Jak często zalecana jest (praktycznie nie co ASO powiedziało) wymiana odmy? Czytałem, że zapchana odma powoduje przykre konsekwencje.
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Pozwolę sobie odświeżyć temat odmy.

W swoim M57N2 3.0d 235 KM 2008, wymieniłem odmę z tej oryginalnej bez separatora, na tą z separatorem plastikowym wkładem (nie filtrem)

http://avtodata.by/data/big/11127799225.jpg

Icek wymyty, kolektor i EGR wymyte.

Zobaczę po jakiś kilku tysiącach kilometrów czy w kolektorze dalej zbiera się olej.

Nie było go jakoś dużo, ale jednak kolektor był nim umoczony.

Ciekawe dlaczego BMW całkowicie zrezygnowało z separatora oleju w odmie :roll:

Jedyny plus tłustego kolektora, to smarowanie osiek kalpek wirowych, reszta to same problemy.