Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich ,mam mały problem z sygnałem dzwiękowym nagle przestał działac ,bezpieczniki sprawdziłem są ok. może są jeszcze gdzieś przekazniki ,ale nie mogę ich znaleść. może ktoś ma jakieś pomysły .Pozdrawiam :mad2:
Opublikowano
nie wiem jak to wyglada w e39 ale jesli sie da zdjac pokrywe z kierownicy przy llaskosnie to sprawdz zarowka czy jest przejscie miedzy masa a "+". Jesli tam wszystko w porzadku to byc moze klakson sie przepalil. No chyba ze sa jakies inne rozwiazania ktore mi nie przyszly na mysl.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

W E36 mam podobny problem ale wykluczam styki przy kierownicy i przekaźniki. Jak nacisnę przy kierownicy to słyszę 'kliknięcie' przekaźnika - na dodatek zmieniałem przekaźnik na drugi i to samo. Te fakty wykluczają te elementy. Pozostają styki przy klaksonie lub sam klakson. Do tego zaczynało się tak, że raz zadziałał raz nie, a teraz wogóle nie trąbi. Ma ktoś pojęcie o której z tych dwóch przyczyn może to świadczyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem jak w E39 ale w E36 są dwa klaksony i jest mało prawdopodobne, aby się oba na raz zepsuły.

Zbychoo:

Jeśli przekaźnik cyka to nie znaczy jeszcze że jest dobry.

Mógł się wypalić np. styk i prądu nie przewodzi, a drugi który sprawdzałeś też pewnie nie był nowy.

Opublikowano

Mnie sie zepsuł niedawno klakson. Bezpieczniki ok, ten psztyczek ok wiec co mogło byc przyczyną :?:

Rozebrałem kierownice patrze a tu taka miedziana blaszka ktora łaczy kierownice z "czescią własciwą samochodu" juz sie tak wyrobiła ze pozostał po iej cienki drucik i kupe opiłek. Podjechałem na szrot spytałem goscia czy ma takie cuś - miał wiec odkupiłęm od niego, wymieniłem i teraz klakson jak marzenie :D

Opublikowano
Nie wiem jak w E39 ale w E36 są dwa klaksony i jest mało prawdopodobne, aby się oba na raz zepsuły.

Zbychoo:

Jeśli przekaźnik cyka to nie znaczy jeszcze że jest dobry.

Mógł się wypalić np. styk i prądu nie przewodzi, a drugi który sprawdzałeś też pewnie nie był nowy.

Co do drugiego przekaźnika to został wyciągnięty działający przekaźnik z innego miejsca w skrzynce (taki sam) ...ale masz rację że skoro są 2 klaksony (szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem) to musi być raczej gdzieś poza nimi. Będę szukał dalej.

• 3 tygodnie później...