Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę problem jaki zaobserwowałem dzisiaj w moim e46 z silnikiem M54 2,5l.

Silnik pracuje trochę głośniej niż zwykle (przebija się jakiś obcy odgłos). Na postoju przy lekkim dodaniu gazu - zanim jeszcze podniesie obroty - słychać odgłos dziwnego tarcia (jakieś pól sek. wyraźnie słyszalne). Natomiast przy wyłączeniu silnika słychać przez ok. 2 - 3 sekundy pracą jakiegoś urządzenia (nie jest to wentylator), które przestaje pracować z podobnym odgłosem tarcia jaki jest przy dodawaniu gazu.

Dodam, że obroty silnika są stałe (żadnego falowania), na mocy też nie stracił.

Będę wdzięczny za wskazanie jakiegoś tropu :) Dzięki.

Opublikowano

nagranie opisywanego problemu, chodzi o to "sapnięcie" albo "zassanie powietrza" przy dodaniu gazu, na koniec nagrania po wyłączeniu silnika po 3-4 sekundach też słychać podobny dźwięk.

Opublikowano

Moja tak ma, kolegi tak ma, Twoja tak ma, te z filmu mają. Pewnie to powietrze, które się przetacza przez zawór krokowca. Bez paniki ;)

Opublikowano

Te nagrania mnie uspokoiły, dzięki. Mimo wszystko wcześniej tego dźwięku nie zauważyłem (tzn. nie usłyszałem"). Za kilka dni jestem na wymianie oleju u fachowca od BMW, dopytam czy to norma.

p.s. e46 z tym silnikiem mam od kilkunastu dni więc dlatego jestem trochę mało kumaty i do tego przewrażliwiony. :)