Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A pewny jesteś ze to poprawne mapy? Nie masz czasem MK4? Nie wiem jak mapy podchodzą pod tą nawigację

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
witam, nagralem juz 3 plyty wedlug opisow z forum i zadna nie lata, plyty firmy sony i maxwell, czy ktos uzywa tej tej wersji map na X5 E70 2007 rok ?

Paczki kolegi są sprawdzone w E6x w wersji Business. Może masz High albo wcześniejszą wersję. Pytanie czy masz ori płytkę która działa bo może masz uszkodzony czytnik?

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A co nie pasuje? 7-zip jest na pokładzie zaczynasz od pierwszego pliku? Wszystkie pliki są te same co w pierwszym poście i działa normalnie.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie

mam problemik ze startem tych map.

Auto: E91 styczeń 2006 , navi business (czytnik dvd pojedynczy), mały ekran.

Do auta jest płyta DVD business 2006-01 i na niej navi chodzi ok.

Jak wyjmę tą płytę to auto prosi po włożeniu kluczyka o płytę dvd z navi.

Nagrałem płytę z Catshare i... jest problem.

Jak ją wsuwam po komunikacie o braku .... nic się nie dzieje. Navi nie działa. :mad2:

Co może być nie tak? Płyta Sony dvd+r, nagrana z prędkością 4x. Komp widzi pliki. Czy to może kwestia nośnika?

Może jest jakaś specjalna procedura na start nowych map, jakaś kolejność czynności? Może jest za duża różnica w plikach po przejściu 2006 na 20017?

Czy po prostu po wrzuceniu nowa ma chodzić i tyle....

Aha jeszcze jedno, w starej mapie navi wyświetla się jako strzałki, czy mapy z 2017 dają widok mapy?

Czy to można samemu zmienić? Jak?

Pomóżcie proszę bo pilnie potrzebna mi aktualna navi.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obojętne jakim, ważne jest aby były jak najważniejsze obroty i dobrej jakości płyty. Nagrywane jako obraz

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

U mnie poszła w navi dopiero na nośniku dvd+r sony i prędkości nagrywania 4x...

Nagrałem jeszcze dwie dla znajomych i chodzą ładnie.

Do nagrania używam Nero Express.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Panowie, czy ktoś mógłby sprawdzić czy ta mapa zawiera kawałek autostrady A4 od Jarosławia do Rzeszowa ? Czy dalej jest dziura ?

Znajomy ma CCC i prosił żebym zobaczył jak jest w najnowszej. Dodam że dla NBT w 2017-1 nie było :( A CCC wychodzi chyba raz do roku ?

Opublikowano
Witajcie

mam problemik ze startem tych map.

Auto: E91 styczeń 2006 , navi business (czytnik dvd pojedynczy), mały ekran.

Do auta jest płyta DVD business 2006-01 i na niej navi chodzi ok.

Jak wyjmę tą płytę to auto prosi po włożeniu kluczyka o płytę dvd z navi.

Nagrałem płytę z Catshare i... jest problem.

Jak ją wsuwam po komunikacie o braku .... nic się nie dzieje. Navi nie działa. :mad2:

Co może być nie tak? Płyta Sony dvd+r, nagrana z prędkością 4x. Komp widzi pliki. Czy to może kwestia nośnika?

Może jest jakaś specjalna procedura na start nowych map, jakaś kolejność czynności? Może jest za duża różnica w plikach po przejściu 2006 na 20017?

Czy po prostu po wrzuceniu nowa ma chodzić i tyle....

Aha jeszcze jedno, w starej mapie navi wyświetla się jako strzałki, czy mapy z 2017 dają widok mapy?

Czy to można samemu zmienić? Jak?

Pomóżcie proszę bo pilnie potrzebna mi aktualna navi.

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=237022

Zapraszam do lektury :)

A odnośnie Twojego problemu miałem to samo, wyrzuciłem ok 10 płyt zanim w końcu udało mi się nagrać płytę tak aby ten czytnik raczył ją odczytać. W końcu zdenerwowałem się i wymieniłem czytnik na ten z 2007 roku (MASKII - chromowana gałka regulacji głośności i 8 przycisków pod napędem) i wyobraź sobie ze ta czytała bez problemu nawet te płyty których stara nie była w stanie odczytać. Widać ze ten model z przed 2007r na wielkie problemy z czytaniem nagrywanych płyt.

Seba
Opublikowano

Ja wyrzuciłem tylko 3.. :D

Działa już ok. ale tylko w trybie arrow.

Dzieki za linki, choc nie do końca jasne co z tym uaktywnieniem do trybu 2D bez wymiany jednostki. Gość w sumie nie odpisał czy mu się udało to uaktywnić NCSem...

Auto mam 01/2006

Nie chciał bym zmieniać jednostki.

Opublikowano
Gość w sumie nie odpisał czy mu się udało to uaktywnić NCSem...

Taaa... pomogli więc nara! Ani dziękuję ani pocałujcie mnie w d... No cóż taka niektórych kultura :?

Pozwól że przytoczę z tematu który podrzuciłem:

Cytat 1:

"...Samochody po 09/2006 mogą być aktualizowane do nowego softu i aktywacji widoku 2D"

Ty masz auto z 01/2006, więc może się okazać ze nie da się w ogóle włączyć widoku mapy u Ciebie i wtedy zostajesz tylko ze strzałkami albo wymiana na co najmniej MASK II, ale może się okazać że ktoś pomyślał o tym przed Tobą to wtedy najlepiej zrobić tak:

Cytat 2:

"... wszystkie urządzenia typu BMW BUSINESS MASK II (jeśli ktoś nie ma komputera to najlepiej wyjąć jednostkę i szukać na naklejce takiego oznaczenia) Na urządzeniach MASK II (w autach przed liftowych - do marca 2007r) da rade aktywować widok 2D (tyczy się aut BMW E87, E90, E60 , E61)"

Więc jeśli będziesz miał okazje wymontować jednostkę to zwróć uwagę na naklejkę. Jeśli tam będzie napis MASK II to wystarczy aktualizacja jego softu i zakodowanie widoku 2D mapy za pomocą komputera (NCS Expert). A jeśli zobaczysz napis PL-MASK czy coś takiego to tak jak już wspomniałem o widoku mapy będziesz musiał niestety zapomnieć.

Szczerze mówiąc ja wydałem kilka stówek na zmianę na MASK II i absolutnie pod każdym względem nie żałuję tej decyzji :) Choć gdybym miał wtedy większe fundusze to z chęcią szarpnąłbym się na navi Professional (tam jest nawet widok mapy w 3D i wiele innych ciekawych bajerów oraz oczywiście szeroki ekran i 2 oddzielne czytniki)

Seba
Opublikowano

Dzięki Seba za zainteresowanie tematem.

Wiem że ciężko ileś razy odpowiadać na te same tematy, stąd pewnie nikłe zainteresowanie moim pytaniem przez stałych bywalców.

Z drugiej strony faktycznie jak się angażujesz a pytający olewa po rozwiązaniu tematu.....

Teraz to mam już jasność co i jak. Wybadam jaką mam jednostkę i wtedy zadecyduję. Jeśli będzie Mask II to podziałam z softem.

Na wymianę raczej się nie zdecyduję, lubię jak auto jest fabryczne (soft jeszcze jakoś przełknę :8) ) no i chwilowa kwestia funduszy niestety....

W priorytecie wydatków byłoby to daleko; przeważenie kół, geometria, muszę wymienić olej w AT, rozrząd i może uszczelniacze bo troszkę dymił po dłuższym chodzie na postoju (choc akurat tu zadziałał na razie cudowny środek Liqui Molly :lol: )

Jak się nie uda to trudno... Będę korzystał z widoku strzałki. Nowa mapa działa więc ok.

A tak z ciekawości; po wymianie na MaskII zmieniłeś widok w navi? Kto ci robił? Cos jeszcze zmieniłeś w systemie?

Opublikowano
Dzięki Seba za zainteresowanie tematem.

Nie ma sprawy :)

A tak z ciekawości; po wymianie na MaskII zmieniłeś widok w navi? Kto ci robił? Cos jeszcze zmieniłeś w systemie?

Mi to robił pewien gość z Wroc który z resztą zna się na robocie. Namiary mogę Ci wysłać na priv jeśli zechcesz. Na dobrą sprawę mógłbym sam to zrobić ale nie chciałem ryzykować i postanowiłem się zwrócić do kogoś bardziej doświadczonego.

W sporym uproszczeniu taka zmiana polega na komputerowej adaptacji czytnika (przekodowanie VINu na ten z Twojego auta oraz dostrojenie jego ustawień do wyposażenia w Twoim samochodzie poprzez NCS) następnie aktywowanie funkcji "map_2d aktiv" w urządzeniu też przez NCS. Po tym zabiegu w menu nawigacji obok opcji "arrow view" do wyboru pojawia się "map view" czy jakoś tak.

W moim wypadku zdecydowałem się na wymianę z tego względu ze miałem dość kaprysów mojej starej navi z czytaniem nagrywanych płyt bardziej, niż braku mapy bo generalnie widok samych strzałek jakoś bardzo mi nie przeszkadzał ale skoro ta wymieniona ma widok mapy no to fajnie :)

Seba
Opublikowano

Jasne.

Jak się okaże że mam MaskII to się odezwę.

Faktycznie strzałki nie są takie złe, nie rozpraszają tak. Pokrycie mapy też nie jest najgorsze, są nowe odcinki.

W sumie.... działa skutecznie .

• 2 tygodnie później...