Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem awaryjne hamowanie na prostej drodze -dojeżdżałem do skrzyżowania i musiałem wyhamować na maxa, żeby nie wjechać w tył mercedesa- którego zauważyłem w ostatniej chwili (skręcającego w lewo).

Przy tym hamowaniu uciekł mi delikatnie ok. 0.4 m tył w stronę pobocza czyli w prawo do kierunku jazdy. Hamowałem z ok. 60-70 km/h do 0 na odcinku ok. 25 m. Asfalt był suchy, droga lekko koleinowata. Czy lekkie zarzucenie tyłem świadczy o niesprawnym ABS, czy nierównej sile hamowania na jednym z kół ???

Opublikowano

Dokładnie. Przyczyna może tkwić w niesprawnych hamulcach.

Najprostrzym sposobem żeby sie dowiedzieć co go boli to zajechać na stacje diagnostyczną i sprawdzić hamulce . Kosztuje to pare groszy i stracisz 5min.

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano

a jak juz sprawdzasz hamulce to mozesz rowniez skontrolowac stan zawieszenia.

Mozesz sprobowac rowniez na odcinku rownej plaskiej drogi (wiem ze w naszym kraju o takie trudno) sprobowac wykonac ten manewr ponownie. Jezeli zazuci i to w ta sama strone i do tego jeszcze w podobnym stopniu to zacznij szukac przyczyny.