Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie przyśpieszenia. Mam E46 Touring 330Xi w automacie. Wcześniej nie miałem BMW z takim silnikiem i nie wiem czy to jest normalne. Przy ruszaniu gdy wciskam gaz w podłogę auto jakoś słabo przyśpiesza, dopiero po osiągnięciu 3 tys obrotów dostaje kopa i to tak jakby się jakieś turbo włączyło. Nie jest to tylko przy ruszaniu, bo podczas wyprzedzania też tak jest, że jeśli nie zredukuje bieg niżej, to dopiero kopa dostaje po osiągnięciu 3 tyś obrotów. Czy jest to normalne, czy u Was w Buniach z tym silnikiem tego sie nie odczuwa?

Edytowane przez lokaczbmw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jest to normalne, podłącz pod komputer, bo coś jest nie tak. Jaki przebieg? Może vanos/vanosy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Vanosy dopiero co robione, jakieś 1000 km wcześniej. Na pewno przed robieniem vanosów było to odczuwalne, po odbiorze z warsztatu chyba tego nie było, lecz wtedy nie miałem podłączonego gazu. Sprawdzę jeszcze dzisiaj na paliwie, czy też jest to odczuwalne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź na pb, co się działo przed regeneracją vanosów? Wiesz dokładnie co zostało zrobione?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie powinno tak być, to o czym piszesz to typowy objaw padniętych vanosów, jeśli po regeneracji nadal występuje taka sytuacja, to prawdopodobnie praca została wykonana nieodpowiednio, aczkolwiek najlepiej będzie podpiąć pod komputer i wtedy myśleć.
Opublikowano
Przed robieniem vanosów miałem cały czas błąd czujnika położenia wałka wydechowego. Vanosy mam ponoć zrobione od podstaw, czyli wymienione oringi i wszystko od nowa ustawione, wraz z wymianą czujnika wałka.
Opublikowano
Sprawdziłem na paliwie i jest tak samo. Nie miałem dzisiaj możliwości podpiąć się do profesjonalnego kompa i sprawdziłem tylko Pistonem z telefonu. Są powtarzające się błędy "P0444" i "P0014". Niestety nie mogę znaleźć nic konkretnego co to za błędy, co znajdę, to coś innego piszą. Może ktoś miał do czynienia z tymi błędami?
Opublikowano
Nikt z Forumowiczów nie wie co to za błędy? P0444 to najprawdopodobniej "Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa", ale nie wiem co z tym błędem P0014.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczytaj tu:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=155440

Wg mnie masz dalej problem z rozrządem/vanosami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Mi się wydaje, że masz problem z czujnikiem wałka rozrządu od strony ssącej. Powiedz czy auto dłużej się odpala? Tak jakby rozrusznik kręcił a odpalił się dopiero po kilku sekundach? Jeśli tak to mógł paść czujnik wałka rozrządu - miałem podobnie. Objawia się właśnie tym, że do 3tys obrotów nie masz mocy.

Podepnij auto pod inpę i sprawdź dokładnie jakie masz błędy, bo czasem inne są w inpie a inne w jakiś innych apkach.

Opublikowano
Ja jestem w podovnej sytuacj tylko w silniku N46. Auto już u mechanika. U mnie najpierw falowały obroty, zapalił się chceck i po 2 dniach obroty sie uspokoiły, ale z tą mocą to chyba podobnie jak u Ciebie. Jak odbiore auto po wymianie czujników to dam znać czy pomogło... Z tego co czytałem to powinno.
Opublikowano
Mi się wydaje, że masz problem z czujnikiem wałka rozrządu od strony ssącej. Powiedz czy auto dłużej się odpala? Tak jakby rozrusznik kręcił a odpalił się dopiero po kilku sekundach? Jeśli tak to mógł paść czujnik wałka rozrządu - miałem podobnie. Objawia się właśnie tym, że do 3tys obrotów nie masz mocy.

Podepnij auto pod inpę i sprawdź dokładnie jakie masz błędy, bo czasem inne są w inpie a inne w jakiś innych apkach.

Witam.

Auto odpala normalnie. Może Kolega z forum zgodzi się, żebym podjechał podpiąć się pod kompa, to wtedy coś będę wiedział więcej, jak nie, to podjadę na jakiś warsztat. Jeszcze zastanawia mnie spalanie, czy 19l/100km gazu, przy spokojnej jeździe to dużo.

Opublikowano
Jaki masz przebieg?u mnie mam manual i zdemontowany x i pali 12 gazu jazda miejska bez duzych korkow,jadac tylko do 3000 obr dynamicznie bez wciskania gazu w podloge powinienes wyprzedzac 90% aamochodow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak przy spokojnej to sporo, nawet biorąc pod uwagę x i at, na trasie jak wygląda? Powinno spaść poniżej 10l. Dopisz 330xia do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jaki masz przebieg?u mnie mam manual i zdemontowany x i pali 12 gazu jazda miejska bez duzych korkow,jadac tylko do 3000 obr dynamicznie bez wciskania gazu w podloge powinienes wyprzedzac 90% aamochodow

Przebieg mam 250tyś. Raczej jest wiarygodny, bo to auto z polskiego salonu. Koniecznie muszę się przejechać innym 330Xi i porównać osiągi, bo wydaje mi się, że nie ma tyle mocy, co powinien mieć.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich po naprawie.

Auto naprawione, zbiera się od dołu tak jak powinno. Problemem był vanos. Z tego co wiem, było źle poskładane I do tego taka duża podkładka w vanosie była krzywa, przez co vanos nie miał jak sie ruszać. Chłopaki w BMW EXPERT we Wrocławiu ogarnęli to w jeden dzień. Polecam Ich jak najbardziej, czego nie mogę zrobić o poprzednim warsztacie.