Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem świeżym użytkownikiem F11 2013, D075604

Dziś zauważyłem, że po zamknięciu samochodu z kluczyka cały czas chodzi rejestrator(kamerka) a na zasilaczu pali się zielona lampka.

Sytuacja jest taka sama przy podłączeniu zasilania z przodu jak i w gniazdku zapalniczki z tyłu.

Szukałem opcji w iDrive ale nic nie znalazłem ....

Czy ktoś coś podpowie?

Opublikowano

Nie, starczyło mi cierpliwości powiedzmy na minutę.

W poprzednich e60 i e61 zasilanie odcinane było automatycznie po zamknięciu auta, stad moje przekonanie, że coś tu nie tak.

• Moderatorzy
Opublikowano
Poczekaj 3 minuty, napięcie powinno zniknąć. Inna sprawa, że rejestrator jazdy warto sobie podłączyć gdzieś pod wewnętrzne okablowanie gdzie napięcie pojawia się po uruchomieniu silnika, a nie podłączać to pod zapalniczkę.
Opublikowano
Poczekaj 3 minuty, napięcie powinno zniknąć. Inna sprawa, że rejestrator jazdy warto sobie podłączyć gdzieś pod wewnętrzne okablowanie gdzie napięcie pojawia się po uruchomieniu silnika, a nie podłączać to pod zapalniczkę.

autko mam dopiero 3 dni, przyjdzie na to pora.

Przetestuję czy po 3 minutach się wyłączy, dzięki za rady.

Opublikowano
Niech autor da znać jak to jest, bo chcę zakupić wideorejestrator i wolałbym mieć pewność, że nie będę musiał go za każdym razem wyłączać ręcznie. Nie mam żadnej ładowarki czy czegoś żeby sprawdzić u siebie.
Opublikowano
Niech autor da znać jak to jest, bo chcę zakupić wideorejestrator i wolałbym mieć pewność, że nie będę musiał go za każdym razem wyłączać ręcznie. Nie mam żadnej ładowarki czy czegoś żeby sprawdzić u siebie.

Mam kamerke podlaczona do zapalniczki na stale. Wylacza sie po kilku minutach. Nie ma potrzeby robic tego recznie. Tak samo z wlaczeniem. Jedyna rzecza jaka robie na poczatku jest wylaczanie wyswietlacza kamerki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety (albo stety) tak jest.

Zasilanie jest podawane na wszystkie gniazda zapalniczek po otwarciu auta, nawet bez załączania zapłonu.

Z kolei napięcie jest wyłączane po 8 albo po 3 minutach (zależy od wersji).

Swego czasu poświęciłem trochę czasu z E-sys próbując znaleźć timer, który jest za to odpowiedzialny - a najlepiej wyłączyć podawanie zasilania na gniazda zapalniczek, jeśli nie jest włączony zapłon (widziałem pre-LCI, w którym tak właśnie było - więc się da).

Niestety bez powodzenia... Na bimmerfest też nie wiedzą gdzie jest zaszyta stosowna wartość w sofcie.

Ogólnie trochę mnie to denerwuje właśnie w kwestii wideorejestratora - bo każdorazowe otwarcie auta, czy to aby coś wyjąć z bagażnika czy odkurzyć auto w sobotę w garażu - powoduje niepotrzebne załączenie się nagrywania...