Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze swoją bunią- dotyczy on cieknącego oleju silnikowego z okolic pompy vacum. Podłapałem mechanika który kilkanaście lat siedział w różnych ASO BMW w warszawie i z samych oględzin pod samochodem oraz pod maską stwierdził że do wymiany jest pompa vacum koszt nie mały bo za nową krzyknął 1700 pln. Faktycznie od spodu wiszą krople oleju. Pierwsze pytanie brzmi czy jest w stanie to stwierdzić bez jej zdjęcia, sprawdzenia najpierw uszczelek oring? Stwierdził że to normalna przypadłość w bmw i na pewno chodzi o popme podciśnienia. Drugie pytanie brzmi czy jeżeli jest ona nieszczelna to może wywalać mi błąd chech engine? dodam tylko że w zeszłym roku wymieniali mi serwo hamulcowe w ASO bo stwierdzili że jest rozszczelnione czy możliwe również że sprataczyli robotę i cieknie gdzieś z przewodu od pompy VACUM do serwa - EGR bo jeśli tak to powinni to zrobić na gwarancji. Będę wdzięczny za porady.

Opublikowano
Dodam jeszcze że teraz zauważyłem że twardnieje pedał hamulca po wciśnięciu go głębszym kilka razy. Słychać z hamulca jakby syk... serwo było wymieniane nie całe pół roku temu w aso orginalna część, czy możliwe że przyczyną jest ta nieszczelna pompa vacum z której wydobywa się olej?
Opublikowano
To jest normalne. Syk.

Zobacz sobie jak działa serwo.

Jest fajna animacja na YT.

ok masz rację że sam syk jest normalny. Natomiast samo twardnienie pedału hamulcu już chyba nie. Czy jest zależność pompy vacum od tego że pedał może twardnieć?

Opublikowano
B0041039.png

Olej może pojawić się spod oringa nr3.

Co do samej pompy, wątpię że po pół roku wyzioneła ducha.

pompa nie była wymieniana lecz samo serwo hamulcowe. Być może pompa uszkodziła się już po wymianie serwa dlatego nic nie zauważyli, albo źle zdiagnozowali problem i wymienili mi sprawne serwo, bo sama pompa vacum ma wpływ na działanie serwa hamulcowego.

Opublikowano
dzięki za pomoc. jutro zamawiam nową pompę bo znalazłem w sporo niższej cenie, we wtorek rano wstawiam bunie do warsztatu i dam znać czy wymiana pompy vacum pomogła