Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj po powrocie do auta po zakupach odpalam silnik a tu kontrolka silnika. Dodatkowo ograniczona moc. Zczytane bledy to: 10855 Variabler Ventiltrieb, oraz drugi 10859 Stellantrieb Variabler Ventiltrieb. Przy, czym jesli dobrze pamietam drugi dalo sie skasowac. Po powrocie na lawecie do domu kontrolka znikla, auto pracuje normalnie. Nie bylem na przejazdzce, nie zagrzalem go jeszcze wiec nie wiem czy powroci blad. Na niemickich forach wyczytalem, ze moze tu chodzic o ten caly Valvetronic i moze byc spowodowane krotkimi trasami.

Co wiecie na ten temat? Jakies doswiadczenia, straty finansowe? pozdrawiam

Opublikowano

Jest wiele tematów dotyczących valvetronic.

Na początek sam możesz sprawdzić czy niema oleju w gniazda wtyczki czujnika położenia wałka vvt.

Czemu holowałes auto? Jeżeli jest usterka vvt silnik przechodzi na sterowanie przepustnicą i można jechać.

Opublikowano

Auta nie holowalem tylko wziela go laweta, ktora mam za darmo. Nie wiedzialem, ze moge jechac.

Od czasu kiedy to sie stalo, czyli ok tygodnia, bylem pare razy na kilkukilometrowej przejazdzce i nic sie nie dzieje. Nie wyskakuje tez blad. Nie wiem jak bedzie z dluzsza trasa.