Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś orientuje się, jak najlepiej wyczyścić zakurzony siatkowy windshot ? W trzech serwisach BMW nie byli w stanie mi nic interesującego doradzić, poza oczywiście wymyślonymi na prędce wypocinami :mad2: . Chodzi mi o sprawdzone, względnie przetestowane sposoby, lub czego, broń Boże, nie robić, a nie o wymyślone ad hoc "przebłyski geniuszu".

Będę wdzięczny za podpowiedzi :roll: .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Wszystkich. Postanowiłem podzielić się z Wami moimi własnymi dokonaniami, a więc:

1. Rozłożony windshot dwukrotnie odkurzamy dokładnie z każdej strony odkurzaczem, pierwszy raz końcówką z miękkim włosiem "do obrazów/mebli", drugi raz końcówką do tapicerki.

2. Zwykłą gąbeczkę do naczyń namaczamy w cieplej, ale nie gorącej, wodzie (bez żadnych detergentów, czysta woda!) i maksymalnie odciskamy tak, żeby była tylko delikatnie wilgotna i broń Boże z niej nie kapało. Taką gąbką, miękką stroną przecieramy dokładnie z każdej strony windshot pojedynczymi ruchami w osi długiej, stosując umiarkowany nacisk na tkaninę, płucząc pod bieżącą wodą (żeby nie wcierać brudu, wiadro z wodą odpada) i dobrze wyciskając po KAŻDYM jednorazowym pociągnięciu - jeśli tego nie zrobicie mogą zostać smugi. Pracę prowadzimy sektorowo, czyli nie czyścimy danego fragmentu do czysta, tylko czyścimy po kolei - pociągnięcie, następnie fragment obok i tak aż dojdziemy do końca i zaczynamy od nowa - uniknięcie smug i wrażenia niejednolitej powierzchni. Czynność tą powtarzamy dwukrotnie, lub do momentu, aż gąbka po pojedynczym przeciągnięciu będzie czysta.

3. Na koniec tą samą wilgotną i dobrze odciśniętą gąbką przecieramy plastikowe brzegi i zewnętrzne elementy windshota.

4. Windshota nie wycieramy, tylko pozostawiamy do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

5. UWAGA ! Nie stosujemy ŻADNYCH chemicznych środków, ani broń Boże nabłyszczaczy do plastików - powstają wtedy bardzo trudne do usunięcia tłuste plamy przy brzegach na tkaninie, mające tendencję do powiększania się - ochyda !

W ten oto sposób uzyskałem bardzo satysfakcjonujący efekt, bez strat :8)