Skocz do zawartości

Proszę o pomoc. Zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum ;)

Od niedawna jestem posiadaczem Bmw serii 1 (e82 coupe) z 2008 silnik diesla o mocy 177km.

Oglądając różne filmiki i zdjęcia w internecie zauważyłem że bmki te mają wyskalowany prędkościomierz do 260km/h, natomiast moja ma na liczniku 240km/h .

Stąd pojawia się pytanie.. Skąd ta różnica? czy to normalnie? Proszę o odpowiedź

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nigdy nie zwracalem na to uwagi ale czy jestes pewien ze masz predkosciomierz od swojego modelu auta?

Jestes pierwszym wlascicielem?

Opublikowano
  • Autor

Pewności nie mam, jestem trzecim właścicielem ale zastawnawia mnie po co ktoś miałby je zmieniać.

A jeżeli zmienił to dlaczego na inne i co w takim wypadku z przebiegiem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak byś podał VIN to można sprawdzić dokładnie w realoem.pl . Ale ustawiając na maj 2008 datę produkcji, wychodzi że twój licznik powinien miec numer 62109283803.

Wpisując to w google i wybierając zdjęcia wychodzi że powinien być wyskalowany do 260km/h. Możesz mieć licznik z e87 118d o numerze 62109283801, tu jest do 240km/h jak u mnie.

Edytowane przez Jack79

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

vf13023 - ostatnie 7 znaków mojego numeru vin. Sprawdziłem numer (nie jestem pewien czy dobrze) jest to "62109283803" wpisując ten numer w google grafika

Wyświetla mi liczniki do 240 jak i 260. Szczerze powiedziawszy zgłupiałem :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

tak ale sprawdz czy ten do 240 to jest na 100% ten numer. Szukaj najlepiej zdjęć z aukcji, gdzie jest numer części, tak jak tu:

https://www.bildelsbasen.se/90-W149419.html

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
Dodam jeszcze że mam automatyczną skrzynię biegów, może to ma jakieś znaczenie chociaż wątpię. Skoro ktoś kiedyś zmienił licznik co z przebiegiem :/
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skoro z VIN wychodzi taki, to taki ma być w oryginale. Zakodować można wszystko, wystarczy tylko kogoś z odpowiednim sprzętem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Klepnij vin na bmw store i zobacz co wyskoczy...

A zamykasz ten budzik do 240? :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolega pewnie bardziej się zastanawia z jakiego powodu ma nie ten licznik. Też bym się pewnie zastanawiał co było przyczyną wymiany na inny, bo katalogi ewidentnie pokazują że powinien mieć do 260 km/h. Ktoś wymienił na łatwiej dostępny, bo ten jest tylko w tej wersji silnikowej diesla.

Opublikowano
  • Autor

Co do tego czy zamykam licznik do 240,- nie wiem bo nie miałem okazji sprawdzić ale jak tylko pojawi się taka możliwość to sprawdzę :D :evil:

A co do zmiany tego licznika, myślicie że ktoś mógł to zrobić w celu cofnięcia przebiegu? w sensie czy na nowym liczniku jest przebieg z samochodu z którego został on wymontowany? Jak to wygląda po zmianie, przebieg się zmienia czy pozostaje stary :?: :?:

Opublikowano

Z licznikami w BMW jest tak, że mając licznik z niższym przebiegiem i montując go do auta z wyższym, system przepisze do licznika wyższy przebieg. Nie odwrotnie.

Oczywiście jest możliwość cofnięcia mając odpowiedni sprzęt.

Byś może poprzedni właściciel zmienił licznik bo ten się zepsuł. Ale wszystko jest możliwe. :D

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, Pozdrawiam ;)