Skocz do zawartości

BMW E36 323i dymi na niebiesko na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w mojej beemce przy odpaleniu z rana silnika i tylko z rana lub jak nie jeździ dłużej jak 12h przydymi na niebiesko z wydechu, dzieje się tak przez ok 1minute i później jest wszystko ok, nic by mnie w tym nie zastanawiało gdyby poziom oleju spadał a tak naprawdę od wymiany ok 2tys km temu stoi w normie jedyne co jest nie tak to jest go troche ponad maximum, co jest tego powodem w taki razie ? Może zna ktoś odpowiedz ??
Opublikowano
wszystko wskazuje na uszczelniacze zaworowe
Opublikowano
Dym niebieski to nic innego jak, olej. Pojedziesz dłużej to zauważysz ubytki i nie ma innej opcji
Opublikowano
  • Autor

W takim razie czemu olej trzyma stan od 2tys km ?

Gdybym chciał się za to brać bo nie ukrywam zależy mi na tym silniku to z jakimi kosztami mam się liczyć ?

Opublikowano

Nie dymi Ci cały czas to niekoniecznie będzie brać go wiadrami. W jakim stanie odma? Kiedy wymieniana?

A 2 tys km na oleju to co to za przebieg? Jaki olej lejesz?

Opublikowano
  • Autor

2tys od wymiany, leje volvoline 5w40

Zauważyłem że przy odpaleniu auta z rana z wydechu wyleciały krople oleju zaowazylem także że z wcześniejszego stanu ponad maximum zrobiło się do maxa więc poziom oleju trochę spadł.

Opublikowano
Czemu lejesz ponad max? Wiem że pali bo dymi na niebiesko. Zmierz kompresję z próbą olejowa. Może wystarczy zrobić głowice. Zmień odme na początek
Opublikowano
  • Autor

Gość który zmieniał mi olej tak zalał ... Co zaowazylem po fakcie następnego dnia, powiem szczerze że po swapie na m52b25 byłem dumny z silnika przez 12 tys km nie wziął nic i odkąd zalałem nowy olej zaczęły się te objawy, być może wcześniej był 10w40 lub 5w40 Mobila bo poprzedni właściciel silnika tego nie pamięta a jezeli był 10w a ja zalałem rzadszy 5W być może to jest powód ?

Jak sprawdzić odmę , i separator bo w m52 byl??