Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem właśnie 318d 143KM z przebiegiem 130tys. Wszystkie przeglądy były robione w niemieckim ASO, lecz ostatni miał miejsce przy przebiegu 90tys..

Silnik działa płynnie, bez jakichkolwiek podejrzanych odgłosów. Czy z racji tego, że tak długo nie był olej wymieniany muszę sprawdzać rzeczy typu panewki, itp? Czy po prostu po wymianie oleju przejechać ze dwa tysiące w celu przepłukania i wymienić na nowo olej? Chyba, że zbagatelizować sprawę i wymienić za 15tys.?

Oczywiście będę wymieniał przy okazji wszystkie filtry, a olej to Motul X-Clean 5W-30.

BMW F31 318d 143pk aut.
Opublikowano

Motul rozlewa teraz olej w Chinach.

Serwis BMW jako alternatywa dla OEM oleju nie poleca już motula.

Millers lub Liqui Moly spelniajace LL04

Opublikowano
zalezy jak jezdzisz. jak 80% lub więcej miasto to interwały wymiany oleju wg kompa będą wychodzić co około 20 tys km więc w takiej sytuacji polecam wymieniać co 10.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. Jednak zalałem tego motula, bo akurat już miałem zamówiony. Następnym razem przeskoczę na któryś z polecanych powyżej. Jeżdżę głównie w trasie aczkolwiek oleje w samochodach zazwyczaj wymieniam po około 12 tys. Czasami z powodu braku czasu maksymalnie po 15000. Temat do zamknięcia.
BMW F31 318d 143pk aut.