Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Kupilem E46 320ci 09/2004. Na umowie wpisane 3700 euro, wychodzi około 3000 zł akcyzy. Slyszalem, ze akcyzę deklaruje się, bez udowadniania tego żadnymi dokumentami i zostaje ona później przyjęta lub nie :D

Ile mogę bezpiecznie zadeklarować?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Mam pytanie. możliwym jest że akcyza na E60 pre lci z 2007 roku z silnikiem N52 będzie wynosić 3000tys?(podobno taką kwotę zaopiniował rzeczoznawca) to że auto po przyjeździe do polski było uszkodzone ma wpływ na to?
Opublikowano (edytowane)
Jeśli uszkodzone i podparte opinią rzeczoznawcy to tak , jeśli tylko na papierze czyli umowie kupna sprzedaży to nie Edytowane przez marton4
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Zna ktoś jakiegoś ogarniętego rzeczoznawce w Trójmieście? Samochod mam u mechanika gdzie przechodzi serwis. Dokumenty wysłane w góry skąd pochodzę w celu opłacenia akcyzy (która jest za duża ok 4100zl). Do czwartku muszę zrobić opinie bo nie uśmiecha mi się tyle zapłacić
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy w sprawie akcyzy za auto sprowadzone z DE. Konkretnie , chcę zakupić samochód którego cena to 143 tyś netto , ale nie mam pojęcia jak obliczyć akcyzę. Po przeszukaniu google , nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi . A więc cena jak wspomniałem to 143 tyś netto , tak więc doliczam do tej kwoty najpierw vat 23% a następnie od już kwoty brutto obliczam akcyzę ? Czy jednak akcyzę liczę od wartości netto ? Ktoś obeznany w tych sprawach może mi obliczyć ile kosztować będzie to auto po opłatach vatu i akcyzy ? Dodam , że auto będzie w leasingu , jeśli to coś zmienia w tej kwestii . Pozdrawiam

ps: Dzwoniłem w tej sprawie to jednej firmy , która trudni się sprowadzaniem aut z europy , dowiedziałem się że akcyzę i tak policzą z eurotaxu a nie z kwoty na umowie . W takim wypadku , jak mogę sprawdzić ile wynosi akcyza według eurotaxu na konkretne auto ? Dzwonić do urzędu celnego czy jest jakiś magiczny kalkulator ??