Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opis problemu :)

Składam lusterka to oba się przytulają do szyby, przy rozkładaniu lusterko prawe się nie zatrzymuje, staje dopiero po ok 180 stopniach czyli równolegle do samochodu, jak by dwa razy za długo działał silniczek

rozebrałem próbowalem cos z tym zrobić i nie dałem rady. Najprawdopodobniej ktoś w to lusterko kiedys przywalił bo obudowa plastokowa ma połamane zaczepy

Jak to naprawić

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Też podpinam się pod ten problem. U mnie za to lusterko kierowcy się wychyla do przodu, nie zatrzymuje się w poprawnej pozycji. :/

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Witam

Ja z kolei mam inny problem lusterka się składają ale już te od kierowcy nie chce się rozłożyć , słychać jak by takie cyknięcie silniczek kręci ale lusterko nie zmienia pozycji. Podejrzewam że mogło coś się ułamać ewentualnie wyskoczyć. I teraz pytanie jak się zabrać do tego żeby jeszcze bardziej tego nie popsuć . Macie może jakiś schemat tego lusterka, gdzie są zatrzaski itp. Będę bardzo wdzięczny za jakieś informacje .

Pozdrawiam

Opublikowano
W E36 chyba nie ma potrzeby demontowania całej wewnętrznej tapicerki.. w przeciwieństwie do E87 :D. Jeśli chodzi o rozebranie lusterka to nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, gdyż nigdy u siebie nie rozbierałem. Możesz na początek wyjąć szkło i ocenić sytuację, co dalej musisz rozebrać. Szkło jest montowane na zatrzaski, więc jak delikatnie podważysz z góry bądź z dołu, to wyskoczy.

E30, E36, E60, E87, F48

• 7 lat później...
Opublikowano

Dzisiaj zaparkowałem w Krakowie żeby coś załatwić... złożyłem lusterka. Przychodzę, rozkładam i:

W stosunku do prawego to lewe luźno lata:

Co się zepsuło? Szkłem mogę regulować, ale po rozłożeniu lusterko jak widać na filmie wygina się mocno do szyby czołowej. Awaria czy koś życzliwy coś zepsuł na parkingu?

Edit:

Zapoznałem się trochę z tematem, ale realoem nie mogę znaleźć tzw. części naprawczej mechanizmu składania lusterek: https://www.czescidobmw.pl/vin/grouptreedetail.aspx?catalogid=BMW201605&vehicleid=1736177620&ssd=$HQARW1BYUHJIFlsCAVsIBwMDBQAYFB8GWwgRcXsHAhYaSRMQXBEOF2VxdXMlUEgCBQRlcQEED1hWW09Na3V4Sg0bBjRJQnJiYBM$&groupid=10666&vin=WBAEN51060PC20933 Czyli pozostaje używka, czy całe lusterko nowe? Znalazłem na alledrogo, pewnie podroba, takie części: http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-lusterko-elektryczne-bmw-3-e46-i6598262464.html

Opublikowano
Temat mało chodliwy, więc zainteresowanie na forum słabe :? Jeśli komuś pomoże moje dzisiejsze doświadczenie, to podpowiem. Lusterko lekko doginamy ku dołowi, wtryskujemy obficie WD40, składamy lusterko i wtryskujemy kolejną dawkę specyfiku i ... otwieramy lusterko :D Wszystko wróciło do normy, nie ma luzów oraz zatrzymuje się we właściwej pozycji. Nie wiem na ile to wystarczy, ale zamierzam za jakiś czas powtórzyć czynność, ale może tym razem jakimś trwałym penetrującym smarem.
  • 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zent i jak u Ciebie z lusterkiem? "Naprawa" wd-40 daje radę? Bo mam to samo tylko brak tych trzasków jak na pierwszym filmie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To będę tak samo działał :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja używam, ale kupiłem auto z takim defektem miesiąc temu i chce to poprawić. Czytałem, że sporo osób rozbierało lusterko i nie widać żadnych uszkodzeń, nikt nie opisał w żaden sposób jak sobie z tym poradził poza Tobą :wink: może silikon w sprayu :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL