Skocz do zawartości

E60 manual Problem z wymianą gałki zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu chcę wymienić gałkę zmiany biegów (6b - manual). Nową już mam, kupiona nieoryginalna z aledrogo, (w planach coś lepszego na później).

Niestety wystąpił problem z demontażem starej.

Szarpanie, kręcenie, siłowanie nic nie daje. Dokładam na tyle siły że czuje jak się podnosi cały drążek ... boje że coś urwę ... ale i tak żadnego efektu. Byłem u dwóch mechaników... też nie dali rady.

Zebrałem kilka filmów, jak wymieniać gałkę. Wszędzie te gałki łatwo/ trudno ale schodzą... widać mój przypadek jest inny.

... może komuś się przyda ...

https://bmw5e61.blogspot.com/2017/03/wnetrze-i-wyposazenie-wymiana-gaki.html

Myślę o wycinaniu po kawałku lub rozwierceniu wiertarką. Ktoś miał taki problem? Jak to ugryźć?

Poszukuje wszelkich materiałów o bmw e60/e61, filmów, poradników, artykułów, zdjęć, plików, tapet...itp ... Jeśli ktoś z was ma ciekawe materiały proszę o info na pw (po weryfikacji wrzucę na bloga z dopiskiem twojego niku). Z góry dzięki.

Link do bloga patrz obok - moja strona www.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja jak demontowałem gałkę od biegów w E60 to załączyłem 4 bieg, usiadłem na tylnym siedzeniu, zaparłem się nogami i ze wszystkich sił pociągałem szarpiąc kilka razy aż się udało.
Opublikowano
  • Autor
A nie czułeś że podnosi się cały drążek jakby miał zaraz się wypiąć? Musze ustalić jak wygląda mocowanie drążka. ..

Poszukuje wszelkich materiałów o bmw e60/e61, filmów, poradników, artykułów, zdjęć, plików, tapet...itp ... Jeśli ktoś z was ma ciekawe materiały proszę o info na pw (po weryfikacji wrzucę na bloga z dopiskiem twojego niku). Z góry dzięki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

Raczej o to mi chodzi...jak jest zamocowany cały drążek a nie tylko gałka zmiany biegów...

Wygląda na to że jest możliwość wyrwania (wypięcia) rys 3625016u. Może się wypowiedzieć ktoś kto demontował skrzynię (cały drążek) jak z tą siłą wyciągania, czy można to wyrwać?

http://tis.bmwcats.com/doc1088183/

Opublikowano

Może ktoś tam wcześniej grzebał i coś na klej wziął?

Kiedyś w mojej E46 przy energicznej zmianie biegu na 2 wychodziła mi gałka więc wziąłem na klej u ciebie ktoś też tak mógł zrobił jeśli masz druga gałkę to radzę starą odcinać po kawałku

Opublikowano
  • Autor

Dobra na końcu drążka jest śruba więc raczej ciężko będzie wyrwać. po drodze jest kulka... tu mozna coś uszkodzić.

686x484

Tak wygląda mocowanie od spodu:

http://i974.photobucket.com/albums/ae228/GnarPassatWagon/DSC04109.jpg

A tak cały drążek

http://cdn1.pelicanparts.com/catalog/images/SuperStock-Priority/25-11-7-546-373-M9_1.jpg

Zdjęcia poglądowe...

Wracając do sprawy... Ciężko będzie wyrwać ten drążek... co najwyżej mogę go wygiąć... więc dziś ponownie będę próbował.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Też u siebie zmieniałem gałkę metodą kolegi guziora, 4 bieg, tylna kanapa, mocne szarpnięcie i bez problemu gałka została w ręku.

Może ktoś wcześniej już u Ciebie ją ściągał, a później napchał jakiegoś kleju.. Szarpnij porządnie, a jak nie, to kątówka w ręce i tnij :wink:

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor

Udało się. Podważyłem krótkim małym śrubokrętem płaskim, w zasadzie trochę go wcisnąłem ... dało rade, 4 bieg, ciągnę... gałka zeszła. założona nowa. super. dzięki.

a żadnego kleju nie było.