Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprowadziłem sobie ostatnio E87 120i. Dziś chciałem sobie sprawdzić jak działa alarm i dość mocno się zdziwiłem. Wchodząc do auta (otwierając kluczykiem przy wcześniej zamkniętym aucie z pilota) nic się nie stało, żadnego alarmu, dźwięku, nic. Pomyślałem ,że może ktoś zdezaktywował alarm, ale po sprawdzeniu po nr VIN auto nie miało alarmu w standardzie (zdziwiło mnie to bo pod lusterkiem mam charakterystyczną obudowę z diodą).

Pytanie do Was. Jak w dobry sposób zabezpieczyć swoje auto przed kradzieżą? Nie ukrywam ,że często bywam w dużym mieście i wolałbym być bardziej zabezpieczony. Jakiś dodatkowy wyłącznik zapłonu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Pilne pytanie. Dziś kupiłem lusterko fotochromatyczne . Gość ma mi też zakładać alarm nie oryginalny od BMW. Czy może i ma podłączyć go tak aby to pokrętło pod lusterkiem "migało" po załączeniu alarmu ? Czy w fabrycznym alarmie ono "miga " ?

EDIT: Można-działa >miga kontrolka alarmu.

Ale jeszcze jedno pytanie...Najważniejsze. Czy jeśli zamontuję wewnętrzne lusterko fotochromatyczne zamiast oryginalnego ( kostki zarówno w podstawie lusterka , jak i w samym lusterku pasują do siebie ) to będzie ono działać ? Czy też trzeba je "dokodować" w komputerze samochodu ? Czy też w ogóle nie będzie działać ?

Proszę o pilną odpowiedź.

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
Ja nie jestem pewien czy to będzie działać.. Lusterko fotochromatyczne ma czujnik na szybie frontowej gdzie jest specjalna dziurka na niego. Auta z normalnym lusterkiem tej dziurki nie mają.. To jest też przy okazji czujnik deszczu. Generalnie auto z czujnikiem zmierzchu+deszczu (bo to jeden czujnik) ma od razu pokrętło z automatycznymi światłami (czyli, że się włączają/wyłączają zależnie od natężenia zmroku) i automat wycieraczek a całość rozbija się o modu świateł albo podłogowy nie pamiętam jak się nazywa, który masz zamontowany w aucie. Jestem prawie pewien, że to wymaga kodowania jakiegoś, chyba, że chcesz jakoś inaczej rozwiązać kwestię samego lusterka. Orientowałem się bo to już moja druga 1 bez automatu wycieraczek (kij już z tym lusterkiem fotochrmatycznym nawet, no ale używane auta nie są szyte na miarę...) i bardzo mi to przeszkadza, natomiast żeby to zrobić trzeba by sporo rzeczy wymienić więc może kiedyś przy okazji wymiany przedniej szyby jak pójdzie od jakiegoś kamienia ;) ale jak coś podziałasz w tej kwestii daj znać.
Opublikowano
Ja nie jestem pewien czy to będzie działać.. Lusterko fotochromatyczne ma czujnik na szybie frontowej gdzie jest specjalna dziurka na niego. Auta z normalnym lusterkiem tej dziurki nie mają.. To jest też przy okazji czujnik deszczu. Generalnie auto z czujnikiem zmierzchu+deszczu (bo to jeden czujnik) ma od razu pokrętło z automatycznymi światłami (czyli, że się włączają/wyłączają zależnie od natężenia zmroku) i automat wycieraczek a całość rozbija się o modu świateł albo podłogowy nie pamiętam jak się nazywa, który masz zamontowany w aucie. Jestem prawie pewien, że to wymaga kodowania jakiegoś, chyba, że chcesz jakoś inaczej rozwiązać kwestię samego lusterka. Orientowałem się bo to już moja druga 1 bez automatu wycieraczek (kij już z tym lusterkiem fotochrmatycznym nawet, no ale używane auta nie są szyte na miarę...) i bardzo mi to przeszkadza, natomiast żeby to zrobić trzeba by sporo rzeczy wymienić więc może kiedyś przy okazji wymiany przedniej szyby jak pójdzie od jakiegoś kamienia ;) ale jak coś podziałasz w tej kwestii daj znać.

Bardzo ciekawa wypowiedź. Moje lusterko ma "szparkę " od strony szyby oraz bardzo małą "szparkę" na obramowaniu ,u góry, lusterka od wewnątrz. Postaram się zrobić zdjęcie. Czy dobrze zrozumiałem, że w szybie przedniej powinna być wywiercona dziurka pod takie lusterko ?A jak można teoretycznie sprawdzić czy działa ?

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
Chodzi o coś takiego:

http://www.reveuro.com/inventory/10110_bmw335i_2007/bmw335i_41.JPG

w autach bez czujnika ta czarna przestrzeń nie ma tego prześwitu na czujnik, więc nawet jak go zamontujesz, to nie będzie miał jak funkcjonować...

U mnie od zewnątrz wygląda to tak:

248ff9e84758.jpg

A od zewnątrz tak, jak napisałem wyżej ( bardzo trudno jest zron=bić zdjęcie, ale jutro się postaram ). PS. lusterko ma kolor jasnozielony.

Opublikowano
Na moje oko to nie to, czujnik jest przy styku z szybą, a tu widać dokładnie, że nie ma miejsca na czujnik (tej dziurki). Musiałbyś szybę wymienić. Chyba, że lusterko weźmiesz z jakiegoś innego modelu, które ma czujnik pod szkłem czy coś w tym stylu i pokombinujesz coś z zasilaniem.. Ale w E87, żeby było jak z fabryki, czujnik jest "na szybie".
Opublikowano
Na moje oko to nie to, czujnik jest przy styku z szybą, a tu widać dokładnie, że nie ma miejsca na czujnik (tej dziurki). Musiałbyś szybę wymienić. Chyba, że lusterko weźmiesz z jakiegoś innego modelu, które ma czujnik pod szkłem czy coś w tym stylu i pokombinujesz coś z zasilaniem.. Ale w E87, żeby było jak z fabryki, czujnik jest "na szybie".

Hm, muszę jeszcze podrażyć ten temat...