Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam E-36 silnik M40 1.8 i instalacje gazową II generacji.

Gaz założyłem późną jesienią i od razu miałem cięższą nogę, ponieważ było taniej :D Auto przy niskich temperaturach spalało mi około 12 - 13 litrów gazu na 100 km.

Teraz jeżdżę znacznie oszczędniej i poza tym jest dużo cieplej. Auto powinno spalać około 11 - 12 litrów gazu a niestety tak nie jest :( Już od kilku tankowań zauważyłem znacznie większe spalanie na poziomie około 16 - 16,5l. Auto na gazie lekko się przymula zanim zacznie ciągnąć a benzynie jest ok. Dodam, że jeżdżę tylko po mieście i tankuję na dobrych stacjach shell, statoil.

Co może być przyczyną tak wysokiego spalania?

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
A byłeś na regulacji? Wymień też filterek gazu. Nie zabardzo znam się na tych generacjach, ale czy II gen. ma krokowca na dolocie gazu do kolektora (chyba tak). Może Ci się zawiesił? Odepnij go i podłącz zasilanie, zobacz czy reaguje?
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Dzisiaj podjade i podepne pod komputer, ale wcześniej chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną, żeby gazownik się nie wykręcał od roboty w upalny dzień :lol:
Opublikowano
Ma taki sam motor z instalacji II generacji i pali mi 14 litrów gazu, a jak go troche depne to 17l. w trasie 10-11l. Byłem u gazowników to powiedziano mi ze tyle palą, troche pokrecili, ale nic mnie nie pali. powiedział zeby przyjechał jak nic nie pomoze. Ale ale jeszcz go nie odwiedziłem. Teraz chyba zajade bo i tak przydal by sie przegląd zrobic instalacj bo juz na nie przejechałem 20tys..
Opublikowano
Byłem u gazownika i na początek zmniejszył mi mieszankę o 20%. Kazał pojeździć i przetestować ile teraz będzie palił. Jak nic się nie zmieni to mam przyjechać i będą dalej szukać przyczyny. Niewiem tylko czy teraz będzie dobrze chodził i czy nie będzie miał za ubogiej mieszanki... no ale zobaczymy jak pojeżdżę :D
Opublikowano
moja buma jara gdzies tak do 13 litrow max w cyklu mieszanym wciaga ok 11, fakt iz nie cisne jej za bardzo bo to tylko 1,8, na Twoim miejscu cisnał bym oto gazownikow ja tak robilem dopoki nie wyregulowali jej na powiedzmy "perfekt"
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, a sprawdzaliście sonde lambde? Jeśli padła, to można powiedzieć, że samochód pracuje w "trybie awaryjnym". Ja także miałem taki problem, wymieniłem sondę lambdę i chodzi jak burza :).